Kahve hakkında her şey

Kahve ilk olarak nerede yapıldı?

 

25’ten daha fazla kahve çekirdeği türü başta Etiyopya olmak üzere Afrika kıtasından dünyaya yayılmaktadır. Tarih olarak kahve çekirdeği üretimi ilk olarak Etiyopya’da yapıldı.

 

Günde ortalama kahve tüketimi ne kadar olmalı?

 

Çoğu insan günde ortalama 2-3 fincan kahve içiyor. Uzmanlar fazla kahve tüketiminde ne gibi risklerin olabileceği hakkında net konuşamıyorlar. Bundan dolayı tavsiye edilen günlük kafein tüketimi 400 mg olarak belirlenmiş durumda. Aşağıdaki listede içecek türüne kafein miktarlarını kontrol edebilirsiniz.

 

Kahve’nin herhangi bir hastalık türüne iyi geldiği kanıtlanmış mıdır?

 

Kahvenin (kafein içerenler) özellikle safra kesesi taşı oluşumunu ve tip-2 diyabet hastalığını önlediği yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bunlar dışında Alzheimer, depresyon, karaciğer yağlanması ve karaciğer kanserine iyi geldiği bazı çalışmalarda ortaya konmuştur.

 

Kahvenin neden olduğu diş sararmasının önüne geçmede en etkili yol hangisi?

 

Kahvenin asidik bir içecek olması nedeniyle diş minesi aşınıp zarar görmektedir. Aşınan diş minesi dış etkenlere açık hale gelip sararmaya başlar. Bunun önüne geçmeden en etkili yol kahve içtikten sonra ağzınızı bir biraz su çalkalamak. Diş ve kahve ilişkisinden bahsetmişken kahvenin diş çürüklerini önlediğini belirteyim. Kahve dişte çürüklere neden olan Streptoccus mutans adlı bakterinin dişe yapışmasını engelleyerek diş çürüklerini engellediği Amerikan Kimya Derneği tarafından yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur.

 

Kahvenin antioksidan özelliği söylenildiği kadar çok mu?

 

Antioksidan maddeler sayesinde hücrelerin zararlı bileşenler tarafından yıkılması engellenir.  Kahve bildiğiniz tüm meyve ve sebzelerden daha çok antioksidan madde barındırmaktadır.

 

Aşırı kahve tüketiminin kanıtlanmış zararları neler?

 

Avrupa Gıda Güvenliği Birimi kahve tüketiminde aşırıya kaçmanın anksiyete ve uykusuzluk neticesinde kalp ritim bozuklukları ve kalp yetmezliğine neden olabileceğini gösterdi. Geniş kaynaklı literatür taramasından elde edilen sonuçlarda hamilelikte kafein alımının bebekte düşük ağırlığa neden olabildiğini gösteriyor. İngiltere Ulusal Sağlık Ajansı (NHS) fazla kafein tüketiminin düşüğe ve hata doğum kusurlarına neden olduğunu belirtmekte.

 

Hamile kalınca kahve bırakılmalı mı?

 

Aşırıya kaçmamak şartıyla kafein içeren içeceklerin keyfine hamilelikte de varabilirsiniz. Yapılan pek çok araştırma hamilelik sırasında alınan az ya da orta düzeyde kafeinin bebek ya da anne adayına zarar verme riskinin çok düşük olduğunu göstermektedir.