Arazide cinsel taciz!

Ankara (Rûdaw) - Yapılan bir araştırmaya göre arazi çalışmaları sırasında bilim kadınlarının yüzde 77’si tacize uğruyor.

 

Illionis Üniversitesi’nde doktora yapan antropolog Kathryn Clancy başkanlığında bir bilim heyeti ,arazide çalışan bilim kadınlarının yaşadığı sorunlara ilişkin olarak geniş kapsamlı bir araştırma yaptı.

 

Nature dergisinde yayınlanan araştırma kapsamında 15 ülkeden, yüzde 79’u kadın olan toplam 124 bilim insanıyla bire bir görüşüldü.

 

Araştırmanın sonuçlarına göre bilim kadınlarının yüzde 77’si arazi çalışmaları sırasında sözlü veya fiziksel tacize uğruyor. Tacize uğrama oranı kadınlarda erkeklere kıyasla üç kat daha fazla. Sonuçlar dikkate alındığında, tacize uğrama riski akademik hiyerarşide aşağı inildikçe artıyor.

 

Çalışma ayrıca, tacize ve tecavüze uğrayan pek çok bilim kadınının, üstleri tarafından, bilimsel kariyerlerinin zarara uğratılmasından korktukları için sustuklarını da ortaya çıkarttı.

 

Clancy ve ekibi, kadınların bilime katılımını ciddi oranda engelleyen cinsel tacizlere karşı, sıfır tolerans içeren düzenlemeler getirilmesi gerektiğini belirttiler.

 

Arazi çalışmalarının bilimsel araştırmalarda çok önemli bir yeri olduğu belirtilen çalışmada yaşanan tacizlerin bilim kadınlarını sahalardan uzaklaştırdığı tespiti yapıldı.