Yoksul ve yetim Kürtler için destek - yardım hattı!

Urfa/Diyarbakır (Rûdaw) - Kürt kentlerinde yaşanan çatışmaların etkisi, halkın ramazan ayında büyük zorluklar yaşamasına neden oldu.

 

Ramazan ayını büyük zorluklarla geçiren halk, silah seslerine rağmen bayramı büyük bir heyecanla bekliyor.

 

Halkın içinde bulunduğu zor şartları kısıtlı imkanlarla iyileştirmek için harekete geçen yardım kuruluşlarının bayram hazırlıkları tamamlandı.

 

Fitreler ulaştı

 

Rûdaw’a konuşan Uluslararası Kürt Yardım Kuruluşu DEST Genel Başkanı Zeki Unutur, “Üyelerimizin fitrelerini muhtaçlara ulaştırdık. Daha fazla çalışmamız olacaktı fakat yukarıdan gelen bir talimatla Ziraat Bankası hesabımız kapatıldı” dedi.

 

Unutur, hesapların kapatılmasının yardım faaliyetilerinin yürütülmesi noktasında büyük bir engele neden olduğunu, bu nendenle özel bankalarda hesap açmaya çalıştıklarını söyledi.

 

Bayramda ise Rojava’daki (Suriye Kürdistanı) yetim çocuklara yönelik bayram harçlığı programları olduğunu söyleyen Zeki Unutur, çatışma bölgeleri içinse şunları söyledi:

 

“Çatışmalı bölgelerde şu an bir şey yapmayı düşünmüyoruz. Her iki taraftan da sevilmediğimizin farkındayız.”

 

 

 

 

Koordineli çalışma

 

Her Roj Yek Dolar Derneği (HRYD) Sorumlusu Mansur Pilatin ise, Sur mağdurlarına gıda yardımı yaptıklarını, 140-200 lira arasında değişen ramazan kolisini de ALÎKAR ve Halkların Köprüsü Derneği’yle birlikte koordineli bir şekilde yüzlerce aileye ulaştırdıklarını söyledi.

 

Pilatin, “Bayram için de ALÎKAR, HRYD ve bir grup gönüllü öğrenci tarafından olusturulan “Umutla Bak” projesi dahilinde, 100 mağdur çocuk için bayram elbisesi ve oyuncak hazırladık. Allah’ın izniyle 2 Temmuz’da bu malzemeleri çocuklara teslim edeceğiz” bilgisini verdi.

 

Mansur Pilatin, Şimdiye kadar çatışma bölgesinde herhangi bir engellemeyle karşılaşmadıklarını, sadece bankaların bazı dernek hesaplarını bloke ettiğini ifade etti.

 

 

 

 

ALÎKAR’dan çocuklara bayramlık

 

ALÎKAR Yardım Kuruluşu Sorumlusu Mehmet Pala da, Ramazan ayı içerisinde zengin insanların yardımıyla 2 bin aileye kumanya yardımı yaptıklarını söyledi.

 

Pala, Cizre halkı için götürdükleri buzdolaplarını tüm çabalara rağmen engellerden dolayı dağıtamadıklarını, bu nedenle Mardin ve Sur’daki mağdurlara verdiklerini ifade etti.

 

Mehmet Pala, “Özellikle Van başta olmak üzere Diyarbakır, Urfa, Mardin ve Siverek’te göçetmek zorunda kalan ailelere yardımları ulaştırdık” dedi.

 

ALÎKAR yetkilisi, “Bayram için ise, Yüksekova’da 150, Van’da 100, Diyarbakır’da 100, Siverek’te 50 ve Urfa’da 50 çocuğu giydirmeyi hedefledik. Bu hedefi aştığımızı da söyleyebilirim. Çalışmalarımızda katkı sunan her gönüldaşımızı saygıyla anıyorum” ifadesinde bulundu.

 

ALÎKAR Yardım Kuruluşu Sorumlusu, “Çatışmalı alanlarda yardım faaliyetleri engellerle karşılaşmaktadır. Biz yine de mağdur olan halkımıza yardımları yapıyoruz. Size de teşekkür ederiz. Çünkü medya bu çalışmaları görünüyor kılıyor. Sizlerin ilgisi de ayrıca bu dayanışmaya bir katkı sunuyor” şeklinde konuştu.