Gün: Hendek savaşları çocukların ruh sağlığını bozdu

01-06-2021
Rûdaw
Muhammet Emin GÜn
Muhammet Emin GÜn
Etiketler Hendek Çatışma Çocuk psikolojsi Hendek çatışmaları Diyarbakır Nusaybin
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Mehmet Emin Gün, Kürt illerinde yaşanan Hendek çatışmalarının çocukların psikolojisini olumsuz etkilediğini söyledi.

Dünya Çocuk Günü, dünyanın bir çok ülkesinde 1 Haziran’da kutlanıyor.

Rûdaw TV Haber Bültenine katılan Mehmet Emin Gün, Hendek çatışmalarının çocukların psikolojileri üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gün, “İlk önce Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın gönüllüsü olarak Diyarbakır’da Şengalli Ezidilerin kaldığı kampta yürüttük. Ondan sonra Hendek Savaşları dediğimiz şehir içindeki çatışmalı süreçler başladı. Süreç birlikte biz sosyal destek çalışmalarını artırdık. Sur’da, Nusaybin’de sosyal destek çalışmaları yürüttük. Savaş, çatışmalı süreç devam ederken travma ile mücadele etmek, sosyal destek vermek çok görülmüş bir şey değil, çok örneği de yok. Genellikle travma sonrası ‘stres bozukluğu’ çalışması yürütülürdü. Biz maalesef çatışmalar devam ederken bu çalışmaları yürütmek zorunda kaldık. Bu oldukça zor bir durumdu: bir yandan çatışmalar devam ederken, bir yandan çocuklarla birlikte çalışmak oldukça sıkıntılı bir süreçti” dedi.

Herhangi bir destek almadan çalışmalarını yürüttüklerini belirten Gün, sivil toplum kuruluşlarının bu çalışmaları kendi özgücüyle yapmasının oldukça zor olduğunu ifade etti.

“Çatışma sürecinin çocukların psiko-sosyal anlamda ruh sağlığı üzerinde etkileri var” diyen Gün, sözlerine şunları ekledi:

“Çocuklarda çok ciddi derecede dehşet duygusu uyandırması, çocukların güven duygusunu kaybetmesi çok ciddi bir dağınıklığa sebep oluyor. Bunu gördük çalışmalarımızda. Bizzat bu çatışma durumuna şahit olan çocuklar, içinde olan çocuklarla çalışmak oldukça zordu. Devletin bu süreçte uluslararası mevzuatlarla güvence altına alınan yükümlülükleri var. Çocukların sağlık, eğitim ve yaşam hakkı başta olmak üzere. Devlet bu yükümlülükleri yerine getirmedi. Yapmak isteyen sivil toplum kuruluşlarına da engel oldu.

Çocukların gözü önünde bir savaş yaşandı. Çocukların bizzat şahit olması ruh dünyalarını bozdu. Savaş sonrası çocukları rehabilite etmeye yönelik hiçbir çalışma yürütülmedi. Çatışma süresinde görüştüğümüz çocuklara ne olmak istiyorsunuz sorusunu sorduğumuzda: Mühendis, öğretmen, doktor diyorlardı. Çatışma sonrasında sorduğumuzda ise: Asker, polis ve gerilla cevaplarını aldık.”

Avukat Gün, yaptığı çalışmalarda savaşın çocukları aslında militarizme ne kadar yakınlaştırdığını gördüklerini vurguladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli