Diyarbakır’ın vazgeçilmez lezzeti; Ciğer kebabı

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır'ın zengin yemek kültürünün başında gelen ciğer kebabı 7'den 70'e her kesin vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.

Her kadim şehrin ün yapmış bir yemeği olduğu gibi kadim Diyarbakır'ın da en ünlü lezzeti elbette ciğer kebabı. Diyarbakırlıların yoğun olarak tükettiği ciğer kebabı, Ramazan’da da tercih edilen yemeklerin başında geliyor. Kentin bilinmeyen lezzeti perdeli ciğer ise, damak tadına güvenenlerin yolunu gözlüyor.

Diyarbakır'ın en ünlü ciğercilerinden biri Ciğerci Umut'da iftar yemeği için etler doğranıyor.

Ünlü yemekler kadar ün yapmış usta ve restaurantlar da önemli. Tam 42 yıllık bi isme sahip olan Ciğerci Umut işte tam da bu unutulmaz lezzetin durağı.

Ciğerci Umut'un sahibi Kayhan Taş, “Biz ciğer yapmayı büyüklerimizden öğrendik. Ustalarımızın ellerine baka baka bu işi öğrendik. Biz Diyarbakırlilar da ciğeri çok severiz. Kahvaltıda dahi ciğer yiyoruz” diyor.

Ciğer en az diğer yemekler kadar hızlı pişirilen bir yemek. Beş dakikada pişirebiliyor. Fakat önemli olan tadı tutturmak. Bu da marifet ve tecrübe gerektirir.

Ciğer kebabı ustası Yusuf Yürekli, “Taze ciğer kullanıyoruz. Koyun ve keçi ciğeri kullanmıyoruz. Biz günlük ve taze kuzu ciğeri kullanıyoruz. Ciğeri aynı gün alıp pişiriyoruz. Asla ertesi güne birakmayız. Zaten müşterilerimiz bu şekilde çoğalıyor. Biz bu ilkemizden müşterilerimiz de bu tatdan vazgeçmezler” diyor.

Çiğer için 12 çeşit baharat kullandıklarını belirten Kayhan Taş da bu lezzetin sırrını şöyle anlatıyor:

“Ciğerimizin tadı niye bu kadar güzel? Biz 12 çeşit baharat kullanıyoruz. Tüm bu baharatları karıştırıp üstüne bir de biber ekliyoruz. Ciğerimizi bu şekilde terbiye ediyoruz. Tadının bu kadar güzel olması belki de bu tekniğimizdendir. Bu teknik bir konu olduğu için daha fazla detaya girmeyeyim. Fakat şunu söyleyebilirim, tadımız hep aynı kalıyor.”

Her ciğer kebabçısı müşterisini kendi tadıyla oluşturur. Ramazan ve vakitlerden iftar yada sahur ise buranın ciğeri bir başka güzel olur.

Müşterilerden Şahin Kürekçi, “Buranın ciğerini çok beğeniyorum. Sürekli buradan yeriz. Çok temiz” diyor.

Fahri Bektaş ise “Buranın ciğeri çok temiz. Bir o kadar da güzel. Herkes güzel ve lezzetli bir yer tercih eder, biz de bunu yapıyoruz” diyor.

Ramazan ayında özellikle iftar saatinde boş yer kalmadığını belirten Kayhan Taş, “Tek bir masa dahi boş bulamazsınız. Mekan dışında paket yapıp evlere de servis yapıyoruz. İteyene de dürüm de yapıyoruz” diyor.

Sıradan vatandaştan tanınan siyasetçisine, yazarından sanatçısına ve ünlü sporcusuna kadar Ciğerci Umut geniş müşteri yelpazesi oluşturabilmiş yegane lezzet duraklarından biridir.

Bölgede bazı yemekler mir ve beylerin, bazıları da yoksulların yemeği olarak adlandırılır. Fakat ciğer her iki tartafı da bir araya getiren ve dillere tat veren bir yemek olarak biliniyor.