Kürdistan Bölgesi liderleri, Ekito Bayramı’nı kutladı

Erbil (Rûdaw) -  Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile Başbakan Mesrur Barzani, Ekito Bayramı’nı yayımladıkları mesajlarla kutladı.

“Kürdistan Bölgesi, Irak ve dünyanın her yerindeki Keldani, Asuri ve Süryani kardeşlerimin Ekito Bayramı’nı kutluyorum” diyen Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani; Keldani, Asuri ve Süryanilere başarı ve huzur dolu bir bayram diledi.

Kürdistan Bölgesi’nin tüm kesimlerin ülkesi olmaya devam edeceğini vurgulayan Neçirvan Barzani, “Bu vesileyle, Kürdistan'daki tüm dini ve etnik topluluklar arasında eşitlik, hak ve özgürlüklerin korunmasını; bir arada yaşama, karşılıklı kabul ve hoşgörü kültürünün teşvik edilmesini savunuyoruz” dedi.

Keldani, Asuri ve Süryanilerin Ekito Bayramı’nı kutlayan Başbakan Mesrur Barzani ise “Yeni yılın barış, huzur, refah yılı olmasını ve tüm acıların sona erdiği bir yıl olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.

Kürdistan Bölgesi’ndeki birlikte yaşama dikkat çeken Başbakan Barzani, “Kürdistan Bölgesi'nin en belirgin özelliklerinden biri, farklı din ve etnik toplulukların barış içinde bir arada yaşamasıdır” diye belirtti.

Tüm yılın bu bayramın güzelliğiyle geçmesini temenni eden Mesrur Barzani, “Umarım bu çeşitlilik ve birliktelik daha da gelişir ve Kürdistan'ı daha da kalkındırmak için hep birlikte çalışırız” dedi.

Ekito Bayramı

Dünyanın en eski bayramı olan 1 Nisan Ekito Bayramı; Sümer, Akad, Babil, Asur, Aram ve Kalde dönemlerinde görkemli etkinliklerle kutlanmaktaydı.

Ekito Bayramı; doğanın canlanışı, bereketi, yeni yaşamı ve dirilişi sembolize ediyor.

Süryani, Asuri, Keldanilerin “Bethnahrin” dediği Mezopotamya’da bu halkların baskı altına alınması, katliamlara uğraması sonucu bu bayram ihtişamını kaybetse de günümüze kadar kutlanmaya devam etti.

Ekito Bayramı, 18 Mart' dan 1 Nisan'a kadar süren bir süreç içerisinde devam eden etkinliklerin sonunda kutlanır.