KERKÜK - Talabani’yi görevden alma girişimi

Erbil (Rûdaw) - Kerkük İl Meclisi’ndeki bazı üyelerin İl Meclis Başkanı Rebwar Talabani’yi görevden almak için imza topladığı belirtildi.

 

Rûdaw’a konuşan Rebwar Talabani, “Kerkük İl Meclisi’ndeki bazı üyeler beni görevden uzaklaştırmak için dün bir istişare toplantısı gerçekleştirmiş. Türkmen Cephesi Listesi’nden 4, Irak Cumhuriyeti Birleşme Listesi’nden 4 ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden (KYB) 2 olmak üzere toplam 10 il meclisi üyesi İl Meclisi’ne başkan yardımcısı seçmek üzere resmi bir toplantı gerçekleştirmek için imza atmış” dedi.

 

Yapılanların İl Meclisi yönetmeliklerine aykırı olduğunu belirten Talabani, sözlerine şunları ekledi:

 

“İl Meclis Başkanı olarak sadece ben toplantıya çağırma yetkisine sahibim. İki kez de toplantı çağrısında bulundum. Ancak siyasi çekişmelerden dolayı toplantı gerçekleşmedi. Bu hatayı yapmamalarını istiyorum. Siyasi durumun normalleşmesini beklemeliler. Durum normalleştiğinde ben toplantıyı gerçekleştireceğim. O zaman özgür bir şekilde meclis başkanını seçsinler, başkan yardımcısını değil.”

 

Talabani yargının kendisi hakkında aldığı 6 aylık hapis cezasına ilişkin ise, “Mahkeme açık bir şekilde 331. Madde ile Kerkük’teki görevi bıraktığım ve Erbil’e yerleştiğim için ceza kararı almış. Ancak ben Erbil’de de görevimi devam ettiriyorum ve vatandaşların işi aksamıyor” diye konuştu.

 

Tutuklanma kararının siyasi olduğunu kaydeden Talabani, bazı kişilerin Kerkük’ün birliğine aykırı bir şekilde çalıştığını ifade etti.

 

Kerkük İl Meclisi Üyesi Muhammed Garib ise basın toplantısında, bütün bileşenlerden bazı il meclisi üyelerinin dün il meclis başkanı ve kurulları aktifleştirmek için siyasi çekişmelerden uzak bir istişare toplantısı gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

Garip, toplantıyı gerçekleştiren il meclisi üyelerinin 8 Ocak 2019’da yeni bir meclis başkanı seçmek üzere anlaştıklarını ifade etti.