Ezidi Kürt çocuklar kurtarıldı ancak dilleri Türkmence

31-12-2017
KARWAN ELÎ
Yaklaşık 4 yıl IŞİD’li bir Türkmen ailenin yanında kalan Mejdel, bu süre zarfında anadilini unuttu
Yaklaşık 4 yıl IŞİD’li bir Türkmen ailenin yanında kalan Mejdel, bu süre zarfında anadilini unuttu
Etiketler Ezidi Kürt Türkmence
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – Biri 7 diğeri 10 yaşında olan iki Ezidi Kürt çocuğu IŞİD’den kurtarıldı ancak çocukların Kürtçe’yi unuttuğu ve Türkmence konuştuğu görüldü.

 

7 yaşındaki Mejdel’in babası Ziyad Xelef, “Biz Şengal’deniz. Oğlum 10 gün önce Türkiye’den getirildi. İlyas ve Suheyle isimli çocuklarla birlikte getirildi” dedi.

 

Yaklaşık 4 yıl IŞİD’li bir Türkmen ailenin yanında kalan Mejdel, bu süre zarfında anadilini unuttu. O artık Türkmence konuşuyor ve ailesinden hiç kimse onu anlayamıyor.

 

Mejdel’in en yakına arkadaşı Suheyle de Türkiye’de yaşamış. Birbirilerinin dillerini anladıkları için yakın arkadaş olmuşlar.

 

Sevye İlyas isimli Ezidi Kürt, “IŞİD çocuklarımızın bütün eğitimlerini bozdu, dillerini değiştirdi, bizi birbirimizden ayırdı ve her birimizi bir yere savurdu” diyor.

 

Mejdel ve Suheyle’ye şimdilerde bir program dahilinde anadilleri yeniden öğretiliyor, psikolojik destekle normalleşmeleri sağlanıyor.

 

İki çocuğa Kürtçe öğretilen Bahar Merkezi’nin müdürü Said Xudeda, “IŞİD’in elinden kurtulan bu çocuklarla birçok sorun yaşadığımız doğru. Çünkü IŞİD’in karargahlarından geliyorlar. Yükümüz ağır olsa da mecburuz” diye belirtiyor.

 

2014 Ağustos’un Şengal’i ele geçiren IŞİD, 6 bin 417 kişiyi kaçırdı. Şimdiye kadar 3 bin 244 kişi kurtarıldı, bunların bin 763’ü çocuk.

 

10 dolayında çocuk Türkiye’den, diğerleri ise Suriye ve Irak’ın farklı kentlerinden getirilerek ailelerine teslim edildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli