MERI 2022 Forumu Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden liderleri buluşturuyor

Erbil (Rûdaw) - Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI), tarafından düzenlenen “Herkes İçin Irak Forumu” başladı. Başkent Erbil’de düzenlenen ve 3 gün sürecek olan foruma Başkan Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani, BM Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Plasschaert, Irak Parlamento Başkanı Halbusi ve ABD, Almanya, İtalya’nın Irak büyükelçilerinin yanı sıra, çok sayıda siyasetçi, diplomat, kanaat önderi ile akademisyen konuşmacı olarak katılacak.

Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI), Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden liderler, politikacılar, yabancı ülke temsilcileri, akademisyenler ile kanaat önderi ve gazetecileri “MERI 2022 Herkes İçin Irak Forumu’nda bir araya getiriyor.

Rûdaw Medya Grubu’nun medya sponsorluğunda bu akşam tarihi Erbil Kalesi’nde düzenlenen açılış paneli ile başlayan forum, 2 Ekim günü sona erecek.

Toplam 12 ayrı panelin gerçekleşeceği forumun konuşmacıları arasında Başkan Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, AB'nin Irak Danışma Misyonu’ndan Adam Ravnkilde, Rusya'nın Irak Büyükelçisi Elbrus Kutrashev, BM Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert, Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi, Almanya'nın Irak Büyükelçisi Martin Jaeger, ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski, İtalya'nın Irak Büyükelçisi Maurizio Greganti ve Ezidi Miri Mir Hazım Tahsin Beg de yer alıyor.

Ayrıca forumun davetlileri arasında Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Araci, Avrupa Birliği'nin Irak Büyükelçisi Ville Varjola, Ürdün Eski Gençlik Bakanı Faris Barizat, Irak Al-Nasır Koalisyonu lideri ve eski Başbakan Haydar Abadi de bulunuyor.

İlk panel tarihi Erbil Kalesi’nde

Bugün akşam başlayan forumun ilk oturumunda “Irak ve Ortadoğu'da radikalizmin önlenmesi” konulu panele MERI’den Kamaran Palani, Norveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’den Kari Osland, Duhok Açık Düşünce Kuruluşu’nden Emced Raşid ve AB'nin Irak Danışma Misyonu Kıdemli Stratejik Danışman Adam Ravnkilde katıldı.

Panelin moderatörlüğünü ise Norveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden Morten Boas yaptı.  

Bir birinden önemli konular tartışılacak

Yarın devam edecek olan forumun ilk panelinin konusu ise “Ortadoğu'ya ayrıntılı bir bakış ve güç dinamikleri.”

Irak'ın Almanya Büyükelçisi Lukman Faily’in moderatörlüğüü yapacağı panelin konukları ise ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşleri Bürosu’ndan Steve Bitner, ABD Ortadoğu Enstitüsü’nden Randa Slim, ve ABD Johns Hopkins Üniversitesi’nden Vali Nasr.

Rusya'nın Irak Büyükelçisi Elbrus Kutrashev ve Tahran Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Kayhan Barzegar’in konuşmacı olarak katılacağı “Irak'ın çevresindeki bölgesel aktörler” konulu panelin moderatörlüğünü Uluslararası Kriz Grubu’ndan Lahib Higel yapacak.

BM Irak Özel Temsilcisi yönetim ve reformlar hakkında konuşacak

Forumun 4’üncü oturumunda “Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde yönetişim ve reformun zorluğu” konusu ele alınacak.

BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert ve Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin katılacağı panelin moderatörü ise Medya ve Sivil Toplum’dan Talar Mümtaz Nore.

Irak Vefa Hareketi lideri Adnan Al-Zurfi, Fetih Koalisyonu’ndan Muhammed Salim Al-Gabban ve Kürdistan Demokrat Partisi yöneticilerinden Cafer Eminki, “Irak'ta devlet inşası: Irak'ın kırılganlığıyla mücadele etmek ve egemenliğini yeniden kazanmak” konularını ele alacak.

Panelin moderatörlüğünü gazeteci Zeyneb Rabia yapacak.

Irak’ın mali sistemi ve özel sektör konusu

Forumun 6’ıncı oturumunda “Irak'ın mali sisteminde reform: hükümet ve özel sektörün rolü” tartışılacak.

Dünya Bankası Grubu Irak Ülke Müdürü Richard Abdulnour, Irak Parlamentosu Finans Komitesi Üyesi Cemal Koçer, Irak Özel Bankalar Birliği’nden Muhammed Handal ve Irak Rabee Securities CEO’su Şivan İbrahim Taha’nın katılacağı panelin moderatörlüğünü ise Irak İletişim ve Medya Komisyonu’ndan Ava Nadir yapacak.

Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin hedeflerini anlatacak

MERI 2022 Herkes İçin Bir Irak Forumu’nun ikinci günü, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’nin konuk olacağı panel ile son bulacak.  

“Kürdistan Bölgesi Hükümeti ileriye bakıyor: stratejiler, zorluklar ve fırsatlar” başlıklı panelde Başbakan Barzani, moderatör ABD Ortadoğu Enstitüsü’nden Randa Slim’in sorularını yanıtlayacak.

Forumun 2 Kasım Çarşamba günkü programında ise yine önemli konuklar bir araya gelecek ve birbirinden önemli konulara parmak basacak.

Forumun son gününde dört panel var

Moderatörlüğünü Nur El Mecid’in payacağı “Irak'ın siyasi sistemi: Yapısal ve işlevsel zayıflıkların ele alınması” başlıklı panelin konukları, politikacı ve dini lider Abdulhalim el-Zuheri, gazeteci Ahmed Molla Talal, Irak Cumhurbaşkanı Danışmanı Amir el-Kinani ve Kürdistan Yurtseverler Birliği yöneticilerinden Sadi Ahmed Pire.

Üç büyük ülkenin elçisi katılacak

“Irak'ın çok katmanlı krizleri: Uluslararası ortakların öncelikleri ve perspektifleri” adlı panelde ise büyükelçiler Irak’ı anlatacak.

Irak eski milletvekili Tanya Gili Xeylani’nin moderatörlüğündeki panele, Almanya'nın Irak Büyükelçisi Martin Jaeger, ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski ve İtalya'nın Irak Büyükelçisi Maurizio Greganti katılacak.

Ezidi ve Hristiyanların durumu tartışılacak

Forumun 10’uncu oturumunda Ezidiler ve Hristiyanların geçmişte yaşadıkları ve güncel durumu masaya yatırılacak.

ABD Barış Enstitüsü’nden Serheng Mehesaid’in moderatörü olacağı panelin konukları ise, Ezidi Miri Mir Hazım Tahsin Beg, Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi üyesi Babaşeyh Ali İlyas Hacı Nasir, Musul ve Akre Keldani Başpiskoposu Necib Mikai Musa, Ezidi aktivist Maya Hayri Said Beg ve Musul Valisi Necim Cuburi.

Son panelin konuğu Neçirvan Barzani

MERI Başkanı Dilaver Alaadin’in moderatörlüğünde gerçekleştirilecek “Irak’ta devlet inşasında yasama kurumunun rolü: öncelikler ve zorluklar” konulu panelin konuğu ise Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusi.

Forum son oturumunda “Herkes için Irak” konusu ele alınacak.

Bu oturumda Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Irak Danışma Konseyi Başkanı Farhad Alaadin’in sorularını yanıtlayacak.