Kürdistan İnsan Hakları Ağı: Rojhilat’ta 5 günde 57 kişi gözaltına alındı

31-10-2022
Etiketler Rojhılat Jina Emini Gösteri İran
A+ A-

Haber Merkezi - Kürdistan İnsan Hakları Ağı (KHRN), Rojhilat’taki (Doğu Kürdistan) gösterilerde son 5 günde 58 kişinin İran güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını açıkladı. Hengaw İnsan Hakları Örgütü ise sayının daha fazla olduğunu bildirdi.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü Yönetim Üyesi Jila Müstecir, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Jina Emini’nin ölümünün 40’ıncı gününden sonra protestolar daha da şiddetlendi. Aynı şekilde Rojhilat’ta ölüm ve gözaltılar da arttı” dedi.

Ölü ve gözaltı sayısının ajanslara yansıyanlardan daha fazla olduğunu ifade eden Müstecir, “Kuruluşumuz verileri toplamakla meşgul ve henüz tüm işimizi bitirmedik. Fakat son birkaç gündeki ölüm ve gözaltı sayısı kesinlikle belirtilenden daha fazla” şeklinde konuştu.

Öte yandan Kürdistan İnsan Hakları Ağı (KHRN) tarafından yayımlanan rapora göre, Rojhılat genelinde son 5 günde 57 kişi İran güvenlik güçlerince gözaltına alındı.

Gözaltılar Sine, Urmiye, Kirmaşan ve İlam vilayetinde gerçeklerştirilirken en fazla gözaltı Kirmaşan’da gerçekleştirildi. Kirmaşan’da gözaltına alınan 24 kişinin 5’inin üniversite öğrencisi olduğu kaydedildi.

Urmiye vilayetinde 22 kişi gözaltına alınırken gözaltıların çoğu Bokan ve Mahabad kentlerinde gerçekleşti.

Rapora göre Sine vilayeti merkezi ile Bane, Seqiz, Kamran ve Dewlan kentlerinde de 10 kişi gözaltına alınırken İlam vilayetine bağlı Abdanan kentinde de 1 kişi gözaltına alındı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli