DTSO Başkanı Kaya: İşsizlik ve yoksulluk artacak

Diyarbakır (Rûdaw) - Türkiye ve Kürt illerinde yaşanan ekonomik krizin ardından 2019 yılı bütçesinde hizmet sektörü payının yüzde 36 azaltılması planlanıyor.

 

Türkiye ve Kürt illerinde yaşanan ekonomik krizin ardından 2019 yılı bütçesinde hizmet sektörü payının yüzde 36 azaltılmasının Kürt illerindeki işsizlik oranını daha da arttırması bekleniyor. 2019 bütçesinde özel sektörün büyüme oranı yüzde 2 olarak hedeflenmiş.

 

Rûdaw’a konuşanDiyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, “GAP ve Silvan Barajı gibi büyük projeler devletin bütçesi ve kaynaklarıyla yürütülüyor. 2025 yılında bütün büyük projelerin tamamlanması amaçlanıyordu. Ama bütçenin düşürülmesinden dolayı projeler yarıda kalacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da kaynakların azaltılması durumunda projelerin tamamlanamayacağını söyledim” dedi.

 

Kaya, bölgede işsizlik ve yoksulluk artacağını ifade etti.

 

Kürt illerindeki iş insanlarının yanı sıra işçi sendikaları da bütçenin azaltılmasından şikayetçi. Sendikalar bütçenin azaltılması ile birlikte işsizliğin artacağını belirtiyor.

 

Genel İş Sendikası Sekreteri Hasan Hayri Eroğlu, “Kürt illerindeki işsizlik oranı gittikçe artıyor. Hizmet sektöründeki bütçenin düşürülmesinden sonra daha da artacak. Tasarruf yapmak istiyorlarsa devletin yaptığı ekstra harcamalarından tasarruf yapsınlar” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde işsizlik oranı yüzde 10.2. Ancak resmi olmayan rakamlara göre Kürt illerinde işsizlik oranı yüzde 21’in üzerinde.