Rojava’nın Kanadalı gönüllüsü: Dilan Cudi

31-10-2017
Rûdaw
Etiketler Dilan Cudi Kanadalı Rojava YPJ
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Ülkesi Kanada’dan binlerce kilometre ötedeki Suriye’ye gelip, savaş cephesinde yaralananları gönüllü olarak tedavi ediyor.

 

21 yaşındaki Kanadalı Dilan Cudi, 2 yılı aşkın süredir Rojava’da (Suriye Kürdistanı) kalıyor.

 

O, “Adım Dilan Cudi, Kanadalıyım. 2015 yılında buraya geldim ve buradaki kahraman savaşçılarla birlikteyim. Bir yıldır da bu sağlık merkezinde çalışıyorum” diyor.

 

IŞİD’le savaşın yaşandığı Haseke, Tabka ve diğer cephe savaşlarına da katılan Dilan, geride kalan süre içinde birçok rütbe almış.

 

Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) üyesi Dilan Cudi, “Halen YPJ’deyim. Haseke savaşına katılmaya geldim, sonra Hol, daha sonra da Tesnim Barajı operasyonuna katıldım. Sonra da Şeddadi’ye Sıluk’a yöneldik. Orada bacağımdan ve sırtımdan yaralandım. 2 ay izin aldım sonra da bir savaşçı olarak, birçok arkadaşımın öldüğü, birçoğunun yaralandığı Tabka savaşına katıldım. Ben de daha fazla çalışmak için Rakka’ya gelmeye karar verdim. Şimdi de sağlık çalışmaları yürütüyor, yaralaları tedavi ediyorum” diye anlattı.

 

Dilan Cudi, Rojava’ya, IŞİD’a karşı Kürt savaşçılara destek olmak için gelmiş:

 

“Rojava’ya devrime destek olmaya, yaralı arkadaşlarıma yardım etmeye geldim ki IŞİD’e karşı savaşa devam edebilsinler.”

 

Birçok çatışmada yaralanan Dilan, onlarca YPG ve YPJ’linin de hayatını kurtarmış.

 

“YPJ bana göre kadınlara her konuda önem veren bir kuruluş” diyen Dilan Cudi, “Ayrıca çevremizdekilerin yaşamına da önem veriyor. Çünkü Batılı ülkelerle düşünceleri farklı” diye ekledi.

 

2 yıldır savaşın sürdüğü topraklarda yaşayan Dilan için henüz ülkesine dönme vakti gelmemiş:


 

“Rakka’da işim bitince Kanada’ya dönmek istemiyorum. Deyr ez Zor’a yönelip oradaki operasyonlara katılma planım var. Deyr ez Zor’dan sonra da dönmeyeceğim. Buradaki yaralıların yardıma ihtiyacı olduğu sürece kalmaya devam edeceğim. Çünkü o savaşçılar benim arkadaşım, yoldaşım. Onları savunmalıyım, dünya onları savunmalı.”

 

Geride kalan birkaç yıl içinde ABD ve Avrupa’dan çok sayıda kişi YPG ve YPJ saflarına katılarak IŞİD’e karşı savaştı.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli