APIKUR: Kürdistan petrolünün ihracı için henüz bir anlaşmaya varılamadı

31-08-2024
Rûdaw
Etiketler APIKUR Kürdistan Kürdistan petrolü İhracat Ceyhan Boru hattı Myles B. Caggins Albay Myles B. Caggins
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi'ndeki petrol üreticileri derneği APIKUR’ün Sözcüsü Myles B. Caggins, Kerkük-Ceyhan boru hattının yeniden faaliyete geçirilmesi ve Kürdistan ham petrolünün küresel pazarlara ihraç edilmesi için hala bir anlaşmaya varılamadığını söyledi. Sözcü Myles B. Caggins, ihracatın durması nedeniyle şimdiye kadar yaklaşık 19 milyar dolar civarında bir kaybın yaşandığını ekledi.

Kürdistan Petrol Sanayi Derneği (APIKUR) Sözcüsü Myles B. Caggins, Rûdaw TV’de yayınlanan röportajda petrol ihracatına yönelik son durum hakkında bilgi verdi.

Myles B. Caggins, “Şu anda Irak boru hattından petrol akışının yeniden sağlanması konusunda bir anlaşma yok, ancak bu APIKUR üyesi şirketler için bir öncelik olmaya devam ediyor. Kürdistan Bölgesi  Hükümeti ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile yakın ilişki ve görüşmelerimiz var ve hedefimiz petrolün boru hattından mümkün olan en kısa sürede akması” dedi.

Kürdistan Bölgesi'nden Türkiye’ye Ceyhab boru hattıyla yapılan petrol ihracatı, Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin Ankara'nın, “Erbil'in 2014 yılında bağımsız petrol ihracatına başlamasına vesile olarak 1973 tarihli anlaşmayı ihlal ettiğine” karar vermesinin ardından Mart 2023'te durduruldu.

Karardan önce Kürdistan Bölgesi, günde yaklaşık 400 bin varil petrolü boru hattı üzerinden ihraç ediyordu.

Kerkük'ten de yaklaşık 75.000 varil petrol ihraç ediliyordu. Sözcü Myles B. Caggins’e göre, Irak halkının tamamı 19 milyar dolardan fazla zarara uğradı. Kürt, Iraklı ve Türk yetkililer arasında yapılan birkaç görüşmeye rağmen, ihracat henüz yeniden başlamadı ve birçok uluslararası petrol şirketi üretimi askıya aldı.

Bağdat, Erbil ve uluslararası petrol şirketleri, kalan tüm engelleri ortadan kaldırmak amacıyla 9 Haziran'da Bağdat'ta bir toplantı düzenledi, ancak toplantı sonrası ortak bir açıklama yapılmadı.

Ödemeler için teminat aranıyor

Caggins, APIKUR üyelerinin sözleşmelerde değişiklik yapılması hakkında görüşmek istediklerini ve sözleşmelerde yapılacak herhangi bir değişikliğin geçmişe dönük ödemeler ile gelecekteki ödemelerin nasıl gerçekleşeceğine dair garanti içermesi gerektiğini söyledi.

Sözcü Caggins, ödemeler için teminat aradıklarını ve sözleşmelerde yapılacak herhangi bir değişikliğin Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Federal Hükümet tarafından kabul edilmesi gerektiğini ekledi.

Caggins'e göre petrol üreticileri, Bağdat'ın durumu çözmek için liderlik etmesini istiyor. Caggins, “Bağdat'tan istediğimiz şey bu konuda liderlik yapması. Başbakan Sudani'nin Başkan Biden ile Beyaz Saray'daki görüşmede verdiği sözleri yerine getirmesini istiyoruz” dedi.

Sudani, Nisan ayında Amerika Birleşik Devletleri'ni ziyaret etti. Görüşmelerinin ardından yayınlanan ortak açıklamaya göre, kendisi ve Biden Irak petrolünün uluslararası pazarlara ulaşmasını sağlamanın önemini teyit etti ve Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı'nın yeniden açılması yönündeki arzularını dile getirdi.

Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanı Kemal Muhammed, 6 Haziran'da Kürdistan Bölgesi'nde faaliyet gösteren petrol şirketlerinin petrol sahalarına büyük miktarda para yatırdığını ve Bağdat'ın bunu dikkate alması gerektiğini söyledi.

Bakan Kemal Muhammed, “Kürdistan Bölgesi petrolünün yeniden faaliyete geçmesinin önündeki en büyük engel, Irak Petrol Bakanlığı’nın üretim maliyetinin çok fazla olduğunu söylemesidir. Bunun arkasındaki sebep, şirketlerin petrol sektörüne yatırım yapmasıdır. Ancak Irak, petrol sektörüne yılda trilyonlarca dinar harcıyor. Bu nedenle, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki petrol sektörünün yönetimi farklıdır. Sektör Irak'ta genelken, Bölgede özeldir" diye konuştu.

Irak, IŞİD ile savaş sırasında oluşan hasarları onararak Kerkük-Ceyhan boru hattını tekrar devreye sokmak için çalışıyor. Bu da Türkiye'nin Ceyhan Limanı’na ikinci bir ihracat rotası sağlayacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli