Başkan Barzani: Sırf Barzani ve Kürt oldukları için katledildiler

2 saat önce
Etiketler Başkan Mesud Barzani Barzani Enfali Baas rejimi Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) -  Başkan Mesud Barzani, Barzani Enfalinin yıl dönümü vesilesiyle yayımladığı mesajda “8 bin Barzani erkeği sırf Barzani ve Kürt oldukları için tutuklandılar, Irak’ın güneyinde insanlık dışı bir şekilde katledildiler” dedi.

Irak’ta Baas rejiminin 1983 yılının 31 Temmuz ile Ağustos ortalarına kadar, Barzanilerden yaşları 10 ile 85 arasında değişen 8 bin erkeği evlerinden alıp Irak’ın güneyindeki çöllerde katledişinin üzerinden 41 yıl geçti.

Tarihe "Barzani Enfali" olarak geçen soykırımın yıl dönümünde Başkan Mesud Barzani bir mesaj yayımladı.

Başkan Barzani mesajında şunları dile getirdi:

“Eski Irak rejimi, gayrı meşru ve vicdansız bir eylemle, yaşları 9 ile 90 arasında değişen genç, yaşlı 8 bin Barzani erkeğini, sırf Barzani ve Kürt oldukları için tutukladı, Irak güneyindeki çöllerde insanlık dışı bir şekilde katletti. Bu suç, eski Irak rejiminin12 bin Feyili gencin kaybettirilmesi, Kürdistan genelindeki kimyasal saldırılar, Enfal, Kürdistan'da zorla yerinden edilme ve demografik değişiklikler gibi Kürt halkını yok etmek için işlediği bir dizi suçun bir parçasıydı.”  

Barzani Enfalinin 41’inci yıl dönümünde tüm Kürdistan ve Enfal şehitlerini selamlayan Barzani, “En zor döneminde Barzanilerin yanında olan, yardımlarını esirgemeyen emektar Kürdistan özellikle de Herir, Erbil ve Soran halkına teşekkür ediyoruz. Enfal ailelerine özelde direniş ve kahramanlığın timsali haline gelen, değerlilerinin uzakta kaybetmenin acısını ve hüzünle bekleyişini yaşayan Barzanilerin kadın ve annelerine selamlıyorum” dedi.  

Mesajının devamında Başkan Barzani, “Kürt halkına karşı işlenen suçlar, daha önceki Irak otoritelerinin şovenist, keyfi ve insanlık dışı zihniyetinin sonucudur. Bu zihniyet, tüm Irak ve bölge halkları için geriliğin, sefaletin ve felaketin temel nedeni olmuştur” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

KYB: Kerkük valiliği için şu ana kadar adayımız belli değil

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük’te yerel yönetimin oluşturulması için hiçbir siyasi partiyle anlaşma yapmadıklarını ve valilik için şu ana kadar aday göstermediklerini açıkladı.