KÜRDİSTAN – Sadece 10 tane kalan meşe türü koruma altına alınıyor

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi'nde “Macransera” adı verilen nadide meşe türünün varlığı tehlike altında. Çerve ektivistleri, bu türden sadece 10 ağaç kaldığını belirtiyor. Rûdaw TV’nin geçen yıl bu tür üzerine hazırladığı belgeselin ardından aktivistler şimdi bu ağaçları koruma altına alıp etrafını çitle çevirmeye çalışıyor.

Meşe ağaçları, genellikle yavaş büyüyen ve uzun ömürlü olan yaprak döken yeşil ağaçlardır. Yaprakları genellikle derin loblu veya dişli yapıda olup, meyveleri olan palamutlar (meşe meyvesi) sayesinde tohumlarını besledikleri gibi çeşitli hayvan türleri için önemli bir besin kaynağıdır.

Kürdistan Bölgesi’ndeki ormanlık örtünün büyük çoğunu meşe ağaçları oluşturuyor. Bu örtü içerisinde beş çeşit meşe ağacı türü bulunuyor Ancak bir tür meşe var ki bugün artık yok olma tehlikesi altında.

Çevre gönüllüleri, Kürdistan Bölgesi'nde sadece Hasan Beg Dağı'nda kalan bu nadide türün yok olmasından endişe duyuyor. Bu amaçla ağaçların etrafına çit örüp ve uyarı levhaları asıyor.

Kürdistan Bitkileri Koruma Enstitüsü Başkanı Dr. Saman Abdulrahman adı “Macransera” olan bu türü korumak istediklerini belirterek, “İki, üç çalışma yapmak istiyoruz; birincisi bu ağaçların yerlerini belirleyip etrafını tellerle örmek, ikincisi tohumlarını elde ederek çoğaltmak ve üçüncüsü de uyarı levhaları koyarak yöre halkına bu türün nadir olduğunu anlatmak” dedi.

Rûdaw Medya Grubu, geçen sonbaharda bu meşe türü hakkında bir belgesel hazırladı. Belgesel yayınladıktan sonra aktivistler harekete geçti ve bu yok olma tehlikesi altında kalan bu türü korumak istiyor.

Aktivistler şu an sadece Hasan Beg’de görülen ve 10 tane kalan bu ağaçların etrafına çitlerle birlikte uyarı levhaları astı. Ağaçları korumak ise artık hükümetin sorumluluğunda.

Sidekan Kaymakamı İhsan Çelebi, “Çit ile çevirmek yetmez, özellikle çevre polisi aracılığıyla bu ağaçları korumak için sürekli izlememiz gerekecek. Bugünden itibaren onları korumak için sürekli ekiplerimiz hazır olacak. Çünkü bunlar ulusal değerlerimiz ve korunmaları gerekiyor” dedi.

Soran Çevre Koruma Müdürü Hejar Mahir, Kürdistan Bölgesi'ndeki ormanların yüzde 90'ının meşe ağaçlarından oluştuğuna dikkat çekti.

Mahir, bu türün korunması için çiftçilerin bilinçlendirilebileceğini, hatta din adamları yoluyla kapsamlı bir farkındalık çalışması yürütebileceklerini söyledi.

“Qauqazi” veya “Şahdar” adı da verilen Macransera meşeleri, insani sebeplerin yanı sıra iklim değişikliği nedeniyle de tehlike altına bulunuyor.