PDK-Bakur Sözcüsü Özalp: Bütün Kürtlerin hayatı tehlikede

Erbil (Rûdaw) – PDK-Bakur Sözcüsü Hişyar Özalp, Konya’daki saldırının adli bir olay olmadığını belirterek, “Buna benzer pek çok olay oldu. Bu da ne demek? Bu demek oluyor ki Türk devleti kolonyalist bir devlettir, Kürdün kendini savunmasına izin vermiyor” dedi.

Konya’nın Meram ilçesinde gerçekleştirilen saldırıda Yaşar Dedeoğulları (65), eşi İpek Dedeoğulları (62), çocukları Serap Dedeoğulları (36), Serpil Dedeoğulları (32), Sibel Dedeoğulları (30), Metin Dedeoğulları (45) ve Barış Dedeoğulları (35) katledildi.

Geniş yankı uyandıran olay hakkında Rûdaw’a konuşan Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur (PDK-Bakur), olayın sıradan bir saldırı değil, ırkçı bir saldırı olduğunu ifade etti.

Özalp “Daha önce de bu olayın ırkçı bir saldırı olduğunu söylemiştik. Türk devleti kolonyal sisteminin dışında gerçekleşen bir olay değil. İkisini ayrı düşünemeyiz. Toplumsal bir olay olmadığını söylememiz lazım. Olay gerçekleşince ‘siz Kürtsünüz, buraya gelmenize izin vermeyiz, sizi yaşatmayız’ deniliyor ve öldürüyorlar. Buna benzer pek çok olay oldu. Bu da ne demek? Bu demek oluyor ki Türk devleti kolonyalist bir devlettir, Kürdün kendini savunmasına izin vermiyor” dedi.

“Bu olay için basit bir ırkçı saldırıdır da diyemeyiz” diyen Özalp, “Kürtlerin bir karar vermesi gerekiyor. Türklerle beraber ya da Türk egemenliğinde yaşayamayız demesi gerekiyor. En temel insan hakkı, yaşam hakkıdır. Bugün Kürtlerinin tamamının hayatı tehlikededir. Türk devletinin gölgesi altında yaşama şartlarımız ortadan kalkmıştır. Kürtlerin kurum, parti  ve örgüt olarak bağımsızlık yanlısı olması gerekiyor. Devletin bakanları neden toplumsal bir olaydır diyor. Kürtler kendi iradeleri ve kaderleri hakkında karar vermesin diye” şeklinde konuştu.

Özalp, uluslararası kurumları da sessiz kalmakla eleştirerek, “Biz PDK-Bakur olarak devletin adalet sisteminin, bu ve buna benzer Kürtlere yönelik gerçekleşen diğer olaylarda adil bir karar vermesini beklemiyoruz. O yüzden uluslararası kurum ve örgütlere çağrıda bulunuyoruz. Yüzyıllardır insan haklarından ve demokratik ilkelerden bahsediyorlar. Kürtlere saldırıyorlar, bu kurumlar da çıkarları için sessiz kalıyor. Onlara da artık bu işin böyle sürmeyeceğini söylememiz gerekiyor. Türk devleti mültecileri onların üzerine göndermesin, karışıklık çıkarmasın diye Kürtlere yönelik yapılan saldırılara karşı sessiz kalıyorlar” ifadelerini kullandı.

Hişyar Özalp, “Biz PDK-Bakur olarak nerede saldırıya uğrarsa halkımızın yanında olacağız” dedi.