EFRİN – İthal Araplardan el koydukları evleri iade etmeleri yönünde karar veren kadın yargıca tehdit

31-05-2024
Etiketler Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani Türkiye-Irak Kalkınma Yolu Projesi Kürdistan Bölgesi Efrin İthal Araplar Yargıç Newroz Hasso
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Efrin’deki ithal Araplar el koydukları Kürt evlerini boşatılması kararı veren Kürt kadın yargıcı protesto etti. İthal Araplar Kürt yargıcın görevden alınmasını istedi. Rojavalı aktivistler ise Kürt kadın yargıcın can güvenliğinin tehdit altında olduğunu söylüyor.

Birkaç gün önce Efrin mahkemesi ithal Arapların el koyduğu 150 evin boşaltılıp gerçek sahipleri olan Kürt vatandaşlara iade edilmesini kararlaştırdı.  Kararı veren Kürt kadın yargıç Newroz Hasso İthal Arapların hedefine girdi.

Karar ithal Araplarının tepkisine yol açtı.

Dün Efrin kent merkezinde toplanan Araplar kararı protesto etti. Sosyal medyada yayımlanan protesto videolarında bir protestocunun “Muhammed Şeyh Reşid ve hakim Newroz görevden alınmayana kadar Efrin sokakları sakinleşmeyecek” tehdidinde bulunduğu görülüyor.

Muhammed Şeyh Reşid bir Kürt ve Efrin yerel meclisinin başkan yardımcısı görevini yürütüyor.

Başka bir gösterici ise "Newroz, PKK'nin Efrin'deki geçim kaynağının başıdır ve biz onun görevden alınmasını talep ediyoruz" diye bağırıyor.

Rûdaw’a konuşan Suriye Kürtleri Demokrat Partisi'nin (PDKS) liderlerinden Abdulrahman Apo “Newroz, Efrîn işgalinden önce avukatlık yapan, daha sonra yargıçlığa terfi eden bir Kürt kızıdır. İthal Arpların el koydukları evleri iade edilmesi konusunda alınan kararda etkin rol oynadı” dedi.

Abdulrahman Apo sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kararda, Kürtlerin evlerine el koyan bazı ithal Arapların bu evleri boşaltması gerektiği belirtiliyor. Bu durum, Yargıç Newroz Hasso'nun PYD ve Özerk Yönetim'e ait olduğunu iddia eden ithal Araplar arasında protestolara yol açtı. Bu suçlamaları başları sıkıştıklarında öne sürmeye hazırlar.”

"Yargıç Newroz Hasso'nun hayatı, kararı nedeniyle büyük tehlike altında" 

Efrin'deki Kürt vatandaşların evlerine yerleştirilen ithal Araplar Şam, Dera, Humus ve Deyrezor'dan kente getirildiler.

Öte yandan Rûdaw’a konuşan Rojavalı insan hakları aktivisti İbrahim Şexo, "Yargıç Newroz Hasso'nun hayatı, kararı nedeniyle büyük tehlike altında" dedi.

150 evin esas sahiplerine iade edilmesi kararının Araplar arasında tepkiyle karşılanmasına ilişkin Şexo, "Karardan bu yana Afrin'deki ithal Araplar, Kürt hakimi açıkça tehdit ediyorlar. Sınırda milliyetçiliği kışkırtma arzusu içerisindeler” değerlendirmesinde bulundu.

Aktivist, Yargıç Newroz Hasso'nun bugüne kadar Efrin'de kaldığını ve düne kadar görevinin başında olduğunu ancak "tutuklanma ve öldürülme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu" vurguladı.

İbrahim Şexo, kararın ardından Newroz Hasso'ya “PKK ve Kandil ile bağı olduğu” suçlaması yöneltildiğini sözlerine ekledi.

Öte yandan Rudaw gazetesine katılan Afrin yerel meclis üyesi Azad Osman, hakim Newroz Hasso'yu desteklediğini belirtti.

Azad Osman da şunları söyledi:

"Efrinli vatandaşların dönüşüne yönelik hazırlıklarımızı yapıyoruz. Kürtlerin Emşat kontrolündeki bölgelere dönmesi zor.Şam ve Himsa Arapları Kürtlerin evlerini terk etmek istemiyor."

"Newroz Hasso ve ailesi korunmalı"

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) de yaptığı açıklamada, ofislerinin Suriye genelindeki ihlalleri izlediğini duyurdu.

Açıklamada ENKS, Kürt yargıç Newroz Hasso ve ailesine yönelik ihlalleri kınadı.

İlgili taraflara ve uluslararası taraflara bu ihlallerin önlenmesi çağrısında bulunan ENKS açıklamasında şunları talep etti:

- Kürtlerin evlerine dönüşleri Birleşmiş Milletler gözetiminde bir kararla korunmalıdır.

- Efrin Kürtlerinin mülk ve malları korunmalı.

- Kürt yargıç Newroz Hasso ve ailesi korunmalı bu konuda gerekli tedbirler alınmalıdır.

- Geçici hükümetin mahkemeleri ve kurumlarının verdiği yargı kararlarına saygı gösterilmelidir.

- Yargı tamamen bağımsız olmalı, askeri ve silahlı gruplardan uzak olmalıdır.

- Efrin bölgesinde silahlı grupların ve ithal Arapların sürekli ve sistematik ihlalleri durdurulmalıdır.

22 Ocak 2018 tarihinde TSK ve Türkiye destekli silahlı gruplar  iki ay süren çatışmaların ardından 18 Mart 2018'de o zamanki özerk yönetin yönetimindeki Efrin’i ele geçirdi.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli