Kürdistan Bölgesi'nden bir heyet İran'a gidiyor

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nden üst düzey bir heyet,  bir dizi resmi temaslarda bulunmak üzere İran ve Rojhılat’a gidiyor. Heyette yer alan Erbil Valisi Xoşnav, İranlı yetkililer ile görüşülecek konular arasında Sidekan sınır kapısının açılması konusunun da yer alacağını söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nden aralarında 4 kentin valisi, ticaret odası başkanları ve bağımsız idarelerin yöneticilerinin yer aldığı üst düzey bir heyet, bir dizi temaslarda bulunmak üzere İran ve Rohjhılat’a gidiyor. Bugün hareket edecek olan heyet, 1 ve 2 Haziran tarihleri arasında İranlı yetkililer ile bir dizi görüşmelerde bulunacak.

Heyette yer alan Erbil Valisi Omid Xoşnav ziyaretin amacı hakkında Rûdaw’a yaotığı açıklamada, "İran İslam Cumhuriyeti ile Erbil’in Sidekan kasabası arasında bir sınır kapısının açılmasına ilişkin müzakerelerimiz geçen yıldan beri devam ediyor. Kürdistan Bölgesi, sınır kapısının açılması için tüm gerekli hazırlıkları tamamlamış durumda” ifadelerini kullandı.

İran ile Kürdistan Bölgesi arasında açılması planlanan yarı resmi Sidekan sınır kapısı Soran İdaresi sınırları içerisinde yer alıyor.  

Xoşnav, ziyaretleri süresince Kirmaşan, Sine ve Urmiye valileri, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve bir dizi İranlı yetkili ile önemli görüşmeler gerçekleştireceklerini belirtti.

Xoşnav  "Kürdistan Bölgesi hükümeti, komşularıyla ilişkilerin iyileştirilmesi ve başta ticaretin geliştirilmesi olmak üzere her iki tarafın da çıkarına olan tüm adımları atacaktır" dedi.

Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir ise ziyaretlerinin temel amacının her iki ülke arasında kültürel, turistik, ekonomik, serbest ticaret ve sanayi alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu söyledi. Ebubekir ortak sınırlar nedeniyle su ve hayvancılık konusunda yaşanan bazı sıkıntıların giderilmesi gibi bazı başlıkların görüşmelerde gündeme geleceğini belirtti.

Rojhılat sınırı boyunca Erbil’e bağlı Hacı Omeran, Süleymaniye’ye bağlı Başmax ve Perwezxan sınır kapıları olmak üzere Kürdistan Bölgesi ile İran arasında 3 resmi sınır kapısı bulunuyor. Ayrıca iki ülke arasında Keli, Seyranben, Tewele ve Pişte gibi yarı resmi düzeyde sınır kapıları da buluyor.