Kerkük Ceza Mahkemesi Rebwar Talabani hakkında 6 yıl hapis cezası verdi

Erbil (Rûdaw) - Kerkük Ceza Mahkemesi, eski Kerkük İl Meclis Başkanı Rebwar Talabani'yi altı yıl hapis cezasına çarptırdı, hakkında yakalama ve yurt dışına çıkış yasağı kararı aldı. Rebwar Talabani ise mahkeme kararının resmi olarak kendisine iletilmediğini, karara uymayacağını açıkladı.

Kerkük 2. Ağır Ceza Mahkemesi 17 Mayıs 2022 tarihli gerekçeli kararında, "Başsavcı Muhammed Mahmud Abid'in kaçak sanık Rebwar Fayeq Talabani hakkındaki şikayeti ve değiştirilen Irak Ceza Kanunu'nun 340. maddesi  111. sayılı bendince, mahkememiz Rebwar Fayeq Talabani'yi altı yıl hapis cezasına çarptırdı. Ceza gereğince hakkında tutuklama emri çıkarıldı.  Ancak  kendisi teslim olabilir ve cezaya itiraz edebilir" ifadelerine yer verildi.

Mahkemeden yapılan açıklamada, "Rebwar Talabani'nin Irak dışına seyahat etmesi yasaklandı ve tüm varlıklarına el konulacağı" kaydedildi.

Kerkük İl Meclisi eski Başkanı  Rebwar Talabani Rudaw'a verdiği demeçte, "Mahkemenin kararını resmi olarak almadım, ancak kesinlikle temyiz edeceğim" dedi.

Şu an Kürdistan Bölgesi Başkanı danışmanı görevi yürüten Rebwar Talabani, mahkemenin kararını "yüzde yüz siyasi" bir karar olarak nitelendirdi.  Talabani,  "Bana karşı açılan ilk dava değil. Hiç bir şekilde mahkemenin kararına uymayacağımı söyleyebilirim. Ne ben ne de avukatıma karar tebliğ edilmedi. Kerkük’teki durum ortada. Ama ben başka bir yerde, örneğin Musul, Erbil veya Bağdat'ta mahkemeye çıkmaya hazırım" şeklinde değerlendirdi.

Talabani’nin hakkında alınan kararın dayandığı  ceza kanunun 340’ıncı maddesinin 111’inci sayılı bendi, 1969’da yürürlüğe girmişti. Yasada "Herhangi bir devlet memuru veya kamu görevlisinin görevini kendi çıkarları doğrultusunda sûistimal etmesi veya kamu malına zarar vermesi halinde hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak bu ceza 7 yılı geçemez" ifadeleri yer alıyor.

Kerkük’te 28 Mart 2017 tarihinde resmi daire ve hükümet kurumlarına Vali Necmeddin Kerim ve İl Meclisi Başkanı Rebwar Talabani öncülüğünde  Kürdistan bayrağı asılmıştı. Ardından Kerkük 25 Eylül Kürdistan’ın bağımsızlık referandumunda en fazla “evet” diyen iller arasında başı çekti. 16 Ekim’de KYB’deki bir kliğin Irak ile anlaşmasıyla Kerkük, Haşdi Şabi’nin kontrolüne geçti. Ve Irak hükümeti, Kürdistan bayrağı astığı ve referanduma katıldıkları gerekçesiyle, Kerkük İl Meclisini feshetti ve Rebwar Talabani ile Vali  Necmedin Kerim görevden alındı. Haklarında dava açıldı.