‘Kerkük’te Kürtçe eğitim her gün yeni bir engelle karşılaşıyor'

Erbil (Rûdaw) – Kerkük’teki Kürtçe Eğitim Müdürü Şerzad Reşid, kentte Kürtçe eğitimin sürekli yeni engellere maruz bırakıldığını belirterek, “Engeller nedeniyle ebeveynler de çocuklarının geleceğini düşünerek Kürtçe eğitimden vazgeçiyor” dedi.

Küridstan Parlamantosu Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen İl Eğitim Müdürlükleri toplantısında katılmak üzere Erbil’e gelen Kerkük Kürtçe Eğitim Müdürü Şerzad Reşid, kentte Kürtçe eğitim önündeki engeller hakkında açıklamalarda bulundu.

Rûdaw Radyo yayınına katılan Şerzad Reşid, yaşadıkları sorunları toplantıda dile getirdiklerini ifade ederek, “Biz yapılması gerekeni yapıp durumu aktardık, önerilerimizi sunduk. Kürdistan Parlamentosu ve hükümeti sesimizi ilgili yerlere duyurabilir” diye konuştu.

“Müfredat ve sınav takvimi farklı”

16 Ekim 2017’den sonra Kerkük’te Kürt otoritesinin neredeyse kalmadığını anlatan Reşid, “Bu nedenle her gün yeni bir engel, yeni bir sorunla karşı karşıya kalıyoruz. En basiti eğitim müfredatımız Kürdistan Eğitim Bakanlığı’na, sınavlar ise Irak Eğitim Bakanlığı takvime göre. Sorunun çözümü için defalarca iki bakanlığı bir araya getirmeye çalıştık. Ayrıca bunun içinde öğrencileri razı etmek de var” ifadelerini kullandı.

Şerzad Reşid, “Mesele okul ve derslik ihtiyacımız var. Okulu inşa ediyoruz, bu defa da okul için gerekli araç gereçlerin temini sorun oluyor. Bağdat, Erbil’e bağlıyız diye ödenek vermiyor. Kürdistan Bölgesi hükumeti ise ekonomik koşullardan ötürü harcama yapamıyor. Bu nedenle parlamentodan sorunlarımızı çözmelerini istedik” dedi.

“7 yıldır öğretmen atanmıyor”

Kerkük’te Kürtçe eğitim veren 525 okul bulunuyor. Bunlardan 308’i ilkokul, 36’sı ise anaokulu. Yaklaşık 93 bin öğrencinin öğrenin gördüğü bu okullarda 8 bin öğretmen görev yapıyor.

Kürtçe eğitim veren okullara 7 yıldır öğretmen ataması yapıladığını dile getiren Kerkük Kürtçe Eğitim Müdürü Şerzad Reşid, “Bu süreçte bazı öğretmenler emekli oldu, sözleşmeli olan öğretmenler ayrıldı, bu nedenle öğretmen açığı kapanmadı” dedi.

“Kürt aileler ve öğrenciler de Kürtçe eğitim istiyor, severek katılıyor” diyen Şerzad Reşid, “Fakat bir noktadan sonra ebeveynler de çocuklarını geleceğini düşünüyor. Sorunlar çözülmeyince endişeleniyorlar. Bu nedenle her yıl 30 ile 50 kadar öğrenci eğitim tercihini değiştirerek Arapçaya geçiyor” ifadesini kullandı.