Ekito Bayramı’nı kutlayan Başkan Neçirvan Barzani: Kürdistan Bölgesi ortak yaşamın beşiği

31-03-2022
Etiketler Başkan Neçirvan Barzani Ekito bayramı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani, Kürdistan ve Irak’taki Süryani, Keldani ve Asurilerin Ekito Bayramını kutlayarak Kürdistan Bölgesi’nin ortak yaşamın beşiği olduğu mesajını verdi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Aşuri, Keldani ve Süryanilerin yılbaşı olan Ekito Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Neçirvan Barzani’nin mesajı şöyle:

“Kürdistan, Irak ve tüm dünyada bulunan Süryani, Keldani  ve Asuri kardeşlerimin Süryani Babili yeni yılını (Ekito) en içten dileklerimle kutluyor, huzur içinde bir bayram diliyorum.

Tekrar dile getirmek üzere, Kürdistan Bölgesi’nin tüm bileşenler için dini hoşgörü, birbirini benimseme ve ortak yaşamın beşiği ve adresi olduğunu vurgular, çok kültürlülüğü savunduğumuzu teyit ederiz.

Ekito Bayramı kutlu olsun; bayramın huzur ve barış getirmesini dileriz.”

Ekito veya Akitu bayramı

Binlerce yıldır aralıksız bir şekilde kutlanan Süryani, Asuri, Keldani halkının yeni yılı, baharın gelişi, bereketi ve dirilişi sembolize eden Ekito veya Akitu Bayramı'nın bu yıl 6772’incisi kutlanıyor.

Dünyanın en eski bayramı olan 1 Nisan Ekito Bayramı, Sümer, Akad, Babil, Asur, Aram ve Kalde dönemlerinde görkemli etkinliklerle kutlanmaktaydı.

Ekito Bayramı, doğanın canlanışı, bereketi, yeni yaşamı ve dirilişi sembolize ediyor.

Ancak Süryani, Asuri, Keldani’lerin “Bethnahrin” dediği Mezopotamya’da bu halkların baskı altına alınması, katliamlara uğraması sonucu bu bayram ihtişamını kaybetse de günümüze kadar kutlanmaya devam etti.

Ekito Bayramı, 18 Mart' dan 1 Nisan'a kadar süren bir süreç içerisinde devam eden etkinliklerin sonunda kutlanır. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli