Kamışlo’da temizlik işçileri yeterince korunamıyor

Kamışlo (Rûdaw) – Rojava’nın Kamışlo kentindeki temizlik işçileri yeterli maske ve eldiven bulmakta zorluk çekiyor. Öte yandan belediye de halktan temizlik kurallarına uymasını talep ediyor.

Kamışlo Belediyesinde çalışan 152 temizlik işçisi, 12 çöp aracı ile hergün mahalle ve sokaklardan yaklaşık 200 ton çöp topluyor.  

Koronavirüsünün tüm dünyaya yayıldığı bu dönemde, en çok önlem alması gerekenlerin başında temizlik işçileri geliyor. Ancak Kamışlo’daki temizlik işçileri gerekli donanımı temin edemiyor.

Temizlik işçisi Hewa Yunus, “Eldiven ve maske takıyoruz ama çok az bulunuyor. Mesela ben yüzümdeki maskeyi 3 gündür takıyorum. Evde yıkayıp yeniden kullanıyorum. Bazen de mendil kullanıyoruz” diyor.

Kentte her mahallede çöpler iki günde bir toplatılıyor. Kamışlo Belediyesi bu yüzden çöp toplanacağı günün akşamında halktan çöplerini sokağa bırakmasını istiyor.

Belediye Temizlik Odası Müdürü Dijwar Beze, “Koronavirüsünün gündeme geldiği bu dönemde herkesin temizliğine ve sağlığına dikkat etmesini istiyoruz. Fakat bazen vatandaşlarımız bize zorluk çıkarıyor” diyor.

Rojava’da şu ana kadar tespit edilmiş bir koronavirüsü vakası yok. Salgının önlenmesi için sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Ancak bu yasak temizlik işçilerini kapsamıyor.