Peşmerge tarihi Ezmer Direnişi’ni anlattı

31-03-2018
Süleymaniye
Süleymaniye
Etiketler Süleymaniye Ezmer Irak
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) – Süleymaniye’nin Ezmer Dağı’nda peşmergelerin Baas güçlerinin saldırılarına karşı gösterdiği direniş hala dilden dile dolaşıyor. Dönemin canlı tanığı olan peşmergeler o günü anlattı.  

 

Irak’ta Saddam rejimi, Güney Kürdistan halkının Mart 1991 yılında başlattığı büyük ayaklanmayı (Raperin) bastırmak için karşı saldırıya başladı. Irak ordusu büyük bir güçle Erbil ve Süleymaniye’ye girdi.

 

Peşmergenin Erbil’in Kore ve Süleymaniye’nin Ezmer bölgelerinde Baas rejimi güçlerine karşı sergilediği direniş Kürdistan tarihine altın harflerle yazıldı.

 

Bu direnişlerin ardından Irak ordusu yenilgiyi kabul etti ve Saddam Hüseyin, güçlerini geri çekerek müzakerelere başlanmasını istedi.  

 

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Süleymaniye Teşkilatı Sorumlusu Fazil Rauf, Ezmer savaşına katılan peşmergelerden biri.

 

Fazıl Rauf o günü Rûdaw’a anlattı:

 

“Baas rejimi Süleymaniye çevresine büyük bir güç yığmıştı. Kalekin ve Henare’den saldırıya başlamışlardı. Süleymaniye büyük toplarla bombalanıyordu.

 

Biz Ezmer Dağı’nda konuşlanmıştık. Irak ordusu dört bir yandan dağı ele geçirmek için ilerliyordu. Bir yandan mezvilerimiz bombalanıyor, diğer yandan askerler bize doğu geliyordu. Çatıştık, akşama kadar 4 defa dağı ele geçirmek için saldırdılar ve biz her defasında saldıryı püskürttük.”

 

Baas rejimi, Raperini büyük bir bozgunla sonuçlandırmayı ve peşmergeyi ebediyen Güney Kürdistan topraklarından uzaklaştırmayı hedefliyordu.

 

Hanekin’den Zaho’ya, Ranya’dan Kerkük’e kadar her tarafta başkaldırı ile Baas birliklerini Kürdistan topraklarından çıkaran halk, Irak ordusunun karşı saldırısı karşısında tekrar Rojhılat ve Kuzey sınırlarına dayanmıştı.

 

Rauf daha sonra olanları şöyle dile getirdi:

 

 “Kore ve Ezmer Dağı’nda direniş olmazsa, Baaas rejimi diz çökmeyecekti. Irak hükümeti savaş için son günü 12 Nisan olarak belirlemişti. Kore’de Başkan Mesud Barzani’nin önderliğindeki güç de Ezmer’de olduğu gibi büyük bir direniş göstermişti.

 

O gün akşam 5.30’a kadar da saldırılar ve çatışmalar devam etti. Daha sonra Irak ordusu başarılı olamayacağını anlayınca geri çekildi.

 

Ezmer ve Kore direnişi halkımıza büyük bir ümit oldu. Saldırı ve katliamlar karşsında iyice ümidini yitiren halkımız bu direnişlerle tekrar kendine güvenmeye başladı. Kore ve Ezmer direnişleri sayesinde evlerine geri dönmeye başladılar.”

 

Savaşta başarılı olamayan zamanın Irak hükümeti peşmerge ile müzakereyi kabul ediyor.

 

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) eski Genel Sekreteri Celal Talabani ve KDP Politbüro Sorumlusu Fazıl Mirani’nin başkanlığında bir heyet Bağdat’a giderek görüşmelere katılıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli