Tuzhurmatu’ya yeni askeri güç gönderme girişimi

31-03-2018
Rûdaw
Etiketler Zamili Sadr
A+ A-

Kerkük (Rûdaw) -Irak Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim Zamili, Sadr’a bağlı Seraye Selam silahlı grubunun Tuzhurmatu’ya konuşlanması amacıyla ilçeyi ziyaret ettiği bildirildi.

 

Irak medyasında yer alan haberde, Hakım Zamili’nin Tuzhurmatu’ya giderek bazı yetkililerle görüştüğü belirtildi.

 

Haberde, Hakım Zamili’nin Tuzhurmatu’da güvenliğin sağlanması amacıyla Sadr’a bağlı Seraye Selam askeri birliğinin ilçeye konuşlandırmasını görüşmek üzere gittiği kaydedildi.

 

Zamili’nin ayrıca, ilçesinin güvenliğini sağlamak amacıyla idari yönetimle bir araya gelerek yeni bir planın uygulanmasına yönelik görüştüğü ifade edildi.

 

Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri, geçen yıl 16 Ekim’de Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı güçlerin başta Kerkük ve Tuzhurmatu olmak üzere geri çekilmesi üzerine bu bölgelere çatışmadan girmişti.

 

16 Ekim’de Irak ve Heşdi Şabi güçlerinin söz konusu bölgelere girmesinin ardından başta hırsızlık ve cinayet vakalarında artışla birlikte ciddi güvenlik sorunları yaşandı.

 

Mukteda Sadr’ın liderliğindeki Seraye Selam grubu, 3 gruptan oluşan binlerce askerden oluşuyor.

 

Her grup, 4 tugay, her tugay, 4 alaydan her alay ise 60-120 askerden meydana geliyor.

 

Mukteda es Sadr, resmi bir makamda olmamakla birlikte, Irak’ın en etkili dini ve politik figürlerinden biri olarak biliniyor.

 

Irak Parlamentosu’ndaki Sadr Grubu’nun da lideri olan Sadr, Maliki hükümetini, ülkedeki diğer siyasi grupları dışlamakla suçluyordu.

 

Sadr, aynı zamanda Mehdi Ordusu’nun komutanı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli