Kürdistan İslami Birlik heyeti Soylu ile Mardin saldırısını görüştü

31-01-2023
Etiketler Selahaddin Bahaeddin İslami Birlik Partisi Yekgırtu Süleyman Soylu Mardin Saldırısı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan İslami Birlik (Yekgırtu) Partisi lideri Selahaddin Bahaeddin, Türkiye İçişleri Bakanı Soylu ile bir araya geldi. Görüşmede Mardin’de Duhoklu 5 vatandaşın katledildiği saldırı ele alındı.

Kürdistan İslami Birlik (Yekgırtu) Partisi Genel Sekreteri Selahaddin Bahaeddin başkanlığında bir heyet, dün Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştü.

Yekgırtu Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamada, bir saatten fazla süren görüşmede Mardin’de Kürdistan Bölgesi vatandaşı 5 kişinin öldürüldüğü saldırının ele alındığı bildirildi.

Görüşmede, Bahaeddin’in, olayın soruşturulması ve faillerin bulunup tutuklanması konusundaki ilgisinden dolayı Bakan Soylu’ya teşekkür ettiği kaydedildi.

Soylu’nun da hayatını kaybedenler için başsağlığı dilediği ve olayla ilgili soruşturmayı takip ettiklerini vurguladığı belirtildi.

13:00 Rûdaw bültenine Ankara’dan bağlanan Yekgırtu Türkiye Temsilcisi Lokman Baskederi ziyaret hakkında ayrıntı verdi.

Lokman Baskederi “Mardin’de meydana gelen olay Kürdistan halkını derinden etkilediği gibi sayın Genel Başkanımızı da etkiledi. Yekgirtu bu olayın aydınlatılmasına özel önem vermektedir. Bu çerçevede dün Genel Başkanımız ile birlikte Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu bu olay hakkında bilgi almak ve yine Türkiye emniyetine olayın faillerini hızla yakaladıkları için teşekkür etmek amacıyla ziyarette bulunduk. Ziyaretimizin ikinci amacı ise soruşturmanın derinleştirilmesi, neden öldürdükleri, faillerin neyi amaçladıkları gibi olayın sebeplerinin tüm ayrıntıları ile ortaya çıkarılması talebiydi” dedi.

Yekgırtu’nun Türkiye Temsilcisi Baskederi, genel başkanlarının Kürdistan halkının ve kendisinin cinayetin tüm yönleri ile aydınlatılması ve ortaya çıkarılmasını beklediklerini Türkiye İçişleri Bakanına ilettiğini sözlerine ekledi.

Türkiye İçişleri Bakanı Soylu’nun ise toplantıda Türkiye hükümetinin Kürdistan halkına başsağlığı dilediğini dile getiren Lokman Baskederi şunları söyledi:

“İçişleri Bakanı, Genel başkanımıza Türkiye hükümetinin Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının şehit edilmesi olayına büyük bir ciddiyet ve hassasiyetle soruşturduklarını söyledi. Ve bu yönde emniyet ile yargı kurumlarının çalışmalarının devam ettiğinden bahsetti.

Sayın Bakan ayrıca soruşturmada elde edilen bulguların ciddiyetle ele alınacağı konusunda bize söz verdi. Kendilerinin de vardığı kanaat bu olayın basit bir soygun veya para meselesi olmadığı yönündeydi. Ancak olayın nedenleri hakkında fazla bir bilgi veremeyeceklerini çünkü soruşturmanın devam ettiğini söylediler. İlgili kurumların soruşturmasını tamamlanması ardından net bir sonuca varılacağını kaydettiler.”

Yekgirtu Türkiye Temsilcisi Lokman Baskederi, olayın neden yapılmış olabileceğine dair kamuoyunda birçok senaryo olduğunu ancak bu konuda Türkiye İçişlerinin de kendilerine herhangi bir bilgi vermediklerini, çünkü soruşturmanın devam ettiğini sözlerine ekledi.

Mardin’deki saldırı

Duhok’tan Diyarbakır’a giden araç 19 Ocak'ta, Artuklu-Nusaybin karayolu Yeniköy mevkiinde durdurularak içindekilere kurşun yağdırıldı.

Saldırıda Duhok’un tanınan din adamı Abdullah Salih Mustafa (69), eşi Çimen Şahin Halid (75) ve kızları Hindirin Abdullah Salih (39) olay yerinde hayatını kaybederken, din adamı Ahmed Celaleddin İbrahim (45) ve annesi Wahide Haydar Casım (63) kaldırıldıkları hastanelerde yaşamını yitirdi.

Olayın ardından gözaltına alınan 5 kişiden 4’ü ilk ifadelerinin ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Saldırıyı gerçekleştiren F.A ile A.K., cinayetleri “soygun amaçlı” işlediklerini iddia ederek birbirlerini suçladı.

Ancak aileler, saldırının soygun amaçlı olmadığını, araçtaki 5 kişinin hunharca katledildiğini savunuyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli