Diyarbakırlı genç ‘Dünya Şampiyonu’

30-12-2018
Mehdî Mutlu
Mehdî Mutlu
Etiketler Nihat Aydın Dama Diyarbakır
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakırlı Nihat Aydın (30) Cezayir’de düzenlenen Dünya Dama Şampiyonası’nda takım arkadaşlarıyla birlikte birinci oldu.


Diyarbakır’da “Dama Şampiyonu” olarak tanınan Nihat Aydın 20 yıldan beridir bu oyunu oynuyor. Ortadoğu devletlerinde düzenlenen birçok dama yarışmasına katılan Aydın, çeşitli ödüller almayı başardı.

 

Aydın arkadaşlarıyla büyük küçük her kesin dama için bir araya geldiği Yüksek Kahve’de buluşuyor.

 

Rûdaw’a konuşan Nihat Aydın, “Dünya birincisi olduk. Bu oyunda rakiplerimize galip gelmek çok büyük bir mutluluk veriyor” dedi.  



 

Dama da satranç gibi strateji ve plan oyunu. Damanın da santranç gibi beyin egzersizi için faydalı olduğu biliniyor.

 

Şampiyonun arkadaşı Mahsum Arkan da, “Nihat’ın başarısı bizi de mutlu etti. İlimizin adını bu alanda dünyaya duyurdu bu nedenle gurur duyuyoruz. O gerçekten bu oyunda çok iyi” dedi.

 

Tarihi antik çağlara uzanan en eski oyunlardan biri olan dama’nın Afganistan-Hindistan bölgesinde ortaya çıktığı, Persler üzerinden ortadoğu coğrafyasına ve haçlı seferleriyle dünyaya yayıldığı kabul edilmektedir. İlkin 9 taşla oynanan dama 12’inci yüzyılda santranç tahtası üzerinde 32 taşla oynanmaya başlamıştır. 1730’dan sonra Avrupalı asilzadeler damayı 20 taşla oynayıp adına Polon Daması demişlerdir.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli