Başbakan Barzani’den ‘Erbain Matemi’ mesajı

Erbil (Rûdaw) - Başbakan Neçirvan Barzani, Hazreti Hüseyin Kerbela’da katledilmesinin 40’ıncı günü vesilesiyle her yıl düzenlenen Erbain (Kırkıncı Gün) anmalarına ilişkin bir mesaj yayımladı.

 

Resmi Twitter hesabından Arapça bir mesaj paylaşan Başbakan Barzani, “İmam Hüseyin, rakibin gücü ne olursa olsun, haklarını kazanmak için mücadele tarihinde iz bırakmak isteyen her kes için sabır ve kararlılık sembolüdür” dedi.

 

Anma törenlerinin huzur ve barış içinde geçmesi temennisinde bulunan Neçirvan Barzani, “Haksızlık ve yolsuzluğun ortadan kaldırılması, güvenlik, birlikte yaşam ve hak sahibi herkesin hakkına ulaşmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

Hazreti Muhammed'in torunu İmam Hüseyin ile beraberindeki 72 kişinin, 10 Ekim 680'de (Hicri 10 Muharrem 61) Kerbela şehrinde şehit edilişi, her sene Aşura Günü'nde anılıyor.

 

Hicri takvime göre Aşura Günü'nden 40 gün sonrasında yapılan anma etkinliklerine Erbain (Kırkıncı Gün) törenleri adı veriliyor.

 

Her yıl Kerbela’da düzenlenen etkinliklere yüzbinlerce kişi katılıyor. Bu yıl Erbain törenleri için yaklaşık 1 milyon 800 bin yabancı ziyaretçi Kerbela'ya ulaştı.