Tedavi amacıyla İran'a giden Erbilli aile mahsur kaldı
Erbil (Rûdaw) - 2022 yılında tedavi amacıyla İran'a giden Erbilli bir aile, İran'da mahsur kaldı . Kürdistan Bölgesi'ne dönemeyen aile yardım istedi.
Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Umar Berzinci, Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan ailenin sorununun çözüleceğine ve Kürdistan'a dönmelerinin sağlanacağına dair söz aldıklarını belirtti.
Erbilli aile 28 Eylül 2022'de tedavi için İran'a gitti. Bir süre sonra Kürdistan Bölgesi'ne dönmek isteyen 4 çocuk annesi Sinober Abdulrahman “Perpirsiyar” programında yaşadıkları sorunları anlattı.
Çocuklarıyla birlikte İran'da mahsur kalan Sinober Abdulrahman, 2022'de İran'da yaşanan protestoların ardından doktorlarının İran'dan ayrılarak Amerika'ya gittiğini söyledi.
Sinober Abdulrahman'a göre doktora 10 bin dolar ödediler ve başka paraları kalmadığı için Kürdistan Bölgesi'ne dönemediler.
Sinober Abdulrahman, 25 Ekim 2022'de Kürdistan Bölgesi'ne dönmek istediklerini ancak çocuklarının pasaport süresinin dolması nedeniyle ceza aldıklarını belirtti.
"8 milyon tümen para cezasına çarptırıldık"
Kendisinin ve çocuklarının geri dönüş çabalarını anlatan Sinober Abdulrahman, "Geri dönmek istedik, İran tarafında bize 'Her pasaport için 8 milyon tümen ceza ödemeniz gerekiyor' dediler, ama o kadar paramız da yoktu” dedi.
Irak Dışişleri Bakanlığı söz verdi
Irak Dışişleri Bakanlığı ailenin pasaport sorununu çözeceğine dair söz verdi.
Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Ömer Berzinci, "25-26 Eylül 2024'te bir heyete başkanlık ettim ve Tahran'a gittik. Ailenin sorunu İran Dışişleri Bakanlığı ile görüşmelerimizin ana konularından biriydi. Ailenin sorununu çözeceğimize söz verdik. Aile çok ağır bir ceza aldı. Ailenin cezası affedilecek ve Tahran'daki Irak Büyükelçiliği onlara yeni pasaportlar verecek” diye konuştu.
Rûdaw muhabirleri daha fazla bilgi almak için Tahran'daki Kürdistan Bölge Ofisi ile görüştü.
Kürdistan Bölgesi Tahran Temsilci Yardımcısı Selam Arif, "Tahran'daki Irak Büyükelçisiyle konuştum. Büyükelçi, sorunu çözmeye hazır olduğunu ve cezanın affedilmesi için çalıştığını belirtti. Bu ailenin başka bir sorunu daha var. Sinober iki kez evlenmiş. İlk eşi ölmüş, ikinci eşi ise Kürdistan Bölgesi'nde tutuklanmış. Sorunun çözümü için ya çocukların babasının Tahran'daki Irak Büyükelçiliği'nde bulunması ya da Sinober'e vekalet vermesi gerekiyor” diye konuştu.
Aile, İran'a gitmeden önce Erbil'in Rızgari semtinde oturuyordu. Sinober ve 4 çocuğu şu anda Rojhılat’ın Şino kentinde yaşıyor ve çiftçilik yapıyor.