ABD, Erbil Kalesinin restorasyonuna finans desteği sundu

30-09-2021
Etiketler Erbil Kalesi ABD Kürdistan Bölgesi Jennifer Gavito
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - ABD yönetimi, tarihi Erbil Kalesinin bir bölümünün restorasyonu ve kalede çocuklar için açılacak eğitim merkezi için 670 bin dolarlık fon desteğinde bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Irak ve İran İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Jennifer Gavito ve beraberindeki heyet, Erbil Valisi Omid Xoşnaw ile Erbil Kalesi’ni ziyaret etti.

Burada bir açıklama yapan Gavito, kalenin bir bölümünün restorasyonu için 370 bin dolarlık ek bir finansman sağladıklarını açıkladı.

Kalede Çocuk Tercümanlığı Merkezi kurulmasını finanse etmek adına 300 bin dolar hibe ettiklerini belirten Jennifer Gavito, ABD’nin şu ana kadar kalenin restorasyonuna toplam 1,5 milyon dolar fon sağladığını söyledi.

Gavito, Erbil, Süleymaniye, Duhok, Babil ve Musul şehirlerindeki kültürel mirasların restorasyonu ve korunması için toplam 11 milyon dolarlık bir fon sağladıklarını hatırlattı.

Jennifer Gavito, "Bu çabalar sayesinde kültürel eserler korunacak ve arkeologlar kazı konusunda eğitilecek. ABD, Irak Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın eşsiz ve çeşitli kültürel mirasını koruma konusunda kararlıdır. Zengin kültürünüze derinden saygı duyuyoruz ve gelecek nesiller tarafından bilinmesini istiyoruz” dedi.

Erbil Valisi Omid Xoşnaw da kale için yapılan yardımlar nedeniyle teşekkür ederek, “Bu kalenin restorasyonu için büyük bir adım olacak” diye konuştu.

ABD Nisan ayında da Duhok’un Amedi ilçesi tarihi Amedi Kalesinin restorasyonu için 500 bin dolarlık bağışta bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), “Dünyada yaşamın kesintisiz devam ettiği en eski mekan” olarak tanımladığı ve 2014’te Dünya Mirası Listesi'ne alanın Erbil Kalesi’ndeki restorasyon çalışmaları 2009’da başlatılmıştı.

Kalenin orjinaline uygun yapılan restorasyon çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı.

Yaklaşık 6 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Erbil Kalesi içindeki arkeolojik çalışmalara göre tarihi mekan, Mezopotamya'daki ilk şehirleşmenin merkezlerden birisi kabul ediliyor. Günümüze kadar ayakta kalabilen kale, Asuri İmparatorluğunun önemli siyasi ve dini merkezi olarak biliniyor.

102 bin 190 metrekarelik bir alan üzerinde inşa edilen kalede 490 bina bulunuyor.

UNESCO'ya göre kale içindeki yerleşim alanı farklı dönemlerde "Irbilum, Urbilum, Urbel, Arbail, Arbira, Arbela" isimleriyle de anıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: IŞİD tarafından kaçırıldıktan 10 yıl sonra Gazze’de kurtarılan Fevziye Emin Seydo

Sudani'nin Danışmanı: Gazze'ye kaçırılan Ezidi kadını Rûdaw aracılığıyla bulduk

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani’nin danışmanı IŞİD tarafından kaçırıldıktan 10 yıl sonra Gazze’de bulunan Ezidi kadının bulunmasında Rûdaw’ın rolünden bahsetti.