Kürtçe anons yargıdan döndü

30-09-2014
Rûdaw
Etiketler Mahsuni Karaman Diyabakır Kürtçe Anons Avukat
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Uçaklarda Kürtçe anons talebi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden sonra yargıdan da döndü. Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi, yetkisizlik kararı vererek, Ankara’yı adres gösterdi. Avukat Mahsuni Karaman, Ankara İdare Mahkemesi’ne başvuracak.


Diyarbakır Barosu avukatlarından Mahsuni Karaman, bir süre önce uçaklarda ve havaalanı yerleşkesindeki tüm hizmetlerin Kürtçe verilmesi için geçtiğimiz yaz Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne başvurdu.


Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Karaman’ın başvurusunu, “hangi dilde brifing verileceğine dair bir düzenleme bulunmadığını, havacılık işletmelerinin kendi politikalarına göre uçuş yapılan ülkelerin resmi dillerine göre de yapılabildiğini” gerekçe göstererek kabul etmedi.


Karaman, bunun üzerine 12 Eylül’de Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi’ne başvurarak, iptal davası açtı. Karaman’ın açtığı iptal davası da sonuçlandı.


Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi, düzenlemenin kendi yetkisi dahilinde olmadığını, bu nedenle dosyanın Ankara’daki mahkemelerde ele alınması gerektiğine karar verdi.

 

Avukat Karaman, uçaklarda Kürtçe anons yapılması için önümüzdeki günlerde Ankara İdare Mahkemesi’ne başvurmayı düşünüyor.


Rudaw’a konuşan Karaman, TRT 6’nın 24 saat Kürtçe yayın yaptığına dikkat çekti. Karaman, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nin bir kamu hizmeti verdiğini, Kürtler’in de bu hizmetten kendi dillerinde yararlanma haklarının olduğunu söyledi.


Sadece uçak içerisinde değil, havaalanı yerleşkesinde uçak seferleri ile ilgili yönlendirme, uyarı ve ikazların Kürtçe yapılması gerektiğini belirten Karaman, bunun vatandaş ile devlet arasındaki güveni pekiştireceğini kaydetti.


Karaman, Ankara İdare Mahkemesi’nin de talebini kabul etmemesi durumunda önce Anayasa Mahkemesi’ne, ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracağını dile getirdi.


Diyarbakır Büyükalp Caddesi üzerinde bulunan “Ne Mutlu Türküm Diyene” yazısı da geçen yıl Avukat Mahsuni Karaman’ın Diyarbakır Valiliği’ne yaptığı başvurudan sonra kaldırılmıştı. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli