DSG, Deyrezor’daki üst düzey komutanın tutuklanma nedenini açıkladı

Haber Merkezi – DSG bünyesinde yer alan Deyrezor Askeri Meclisi, “bölgedeki halka karşı suç işlemesi ve uyuşturucu kaçakçılığı yapması” nedeniyle Ahmed Ebu Hewla’yı meclis komutanlığı görevinden aldıklarını duyurdu.

Deyrezor Askeri Meclisi Genel Komutanı Ahmed Ebu Hewla (Ahmed El Xebil), Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından tutuklandığı ve ABD’nin bölgedeki askeri güçlerinin de Ebu Hewla’nın tutuklanmasını desteklediği bildirilmişti.

DSG’nin resmi internet sitesinden konuya dair yazılı açıklama yapıldı.

Ebu Hewla'nın DSG'nin ilkelerini ihlal ettiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Ahmed Ebu Hewla bir süre takip edildikten sonra, halktan gelen çok sayıda ihbar ve şikâyet dikkate alınarak, Kuzey ve Doğu Suriye Genel Savcılığı’nın verdiği gözaltı kararına göre Deyrezor Askeri Meclisi, Demokratik Suriye Güçleri Askeri Meclisi’nin onayıyla Ebu Hewla’nın görevden alınmasına karar verildi.

Birçok suç ihlalinde bulunan Ahmed Ebu Hewla, devrime düşman olan partilerle iş birliği yaparak bölgedeki yurttaşlara karşı suç işledi.

Uyuşturucu kaçakçılığı ve güvenlik durumunu kötü yöneterek IŞİD hücrelerinin faaliyetlerinin arttırılmasında rol oynayarak görevini kişisel ve ailevi çıkarları doğrultusunda kullanan Ahmed Ebu Hewla, DSG ilkelerini ihlal etti.

Deyrizor Askeri Meclisi ve meclis bünyesindeki diğer dört kişinin görevlerine son verilmesi bu suç ve ihlallerle doğrudan bağlantılıdır.”

Deyrezor Askeri Meclisi’yle ilgili iddialar geçen yıl da dile getirilmişti

Suriye’nin doğusundaki Deyrezor vilayetinde Demokratik Suriye Güçleri (DSG) bünyesinde örgütlenen Deyrezor Askeri Meclisi Arap savaşçılardan oluşuyor.

Geçtiğimiz yıl basına sızan bazı haberlerde, DSG’nin Minbic ve ve Tel Rıfat’a gönderilmek üzere Deyrezor Askeri Meclisi’nden 2 bin silahlı savaşçı istediği ancak Deyrezor Askeri Meclisi Genel Komutanı Ahmed Ebu Hewla’nın bu talebi reddettiği iddia edilmişti.

Hewla’nın “Israr ederseniz askeri meclisten ayrılız” tehdidinde bulunduğu öne sürülmüştü.

Suriye'nin Deyrezor vilayeti IŞİD'den kurtarıldıktan sonra vilayetin bir kısmı DSG'nin, bir kısmı ise Suriye ordusu, İran ve Iraklı Şii grupların kontrolünde bulunuyor.

Bölgede ayrıca Koalisyon güçlerine ait askeri güçler de var.