KYB: Kerkük valiliği için şu ana kadar adayımız belli değil

Kerkük (Rûdaw) - Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük’te yerel yönetimin oluşturulması için hiçbir siyasi partiyle anlaşma yapmadıklarını ve valilik için şu ana kadar aday göstermediklerini açıkladı. 

Rûdaw’a konuşan KYB Kerkük ve Selahaddin seçim sorumlusu Şerzad Semed, "Kerkük’te yerel yönetimlerin oluşturulması ve taraflarla anlaşmaya varmak için Irak Başbakanı'nın il meclisteki Kürt üyeleriyle bir araya gelmesini bekliyoruz. KYB için önemli olan bu görev Kürtlere verilmesi Kürtler içinde de KYB’ye verilmesi. Malumunuz il meclisinin en çok sandalyesine sahibiz” dedi.

KYB’nin Kerkük valiliği için şu ana kadar bir aday belirlemediğini de ifade eden Şerzad Semed, “Bu konuda konuşulanlar sadece dedikodulardan ibarettir. Resmi olarak kimseyi aday göstermedik. Ancak aday belirlemek tabi ki zor bir süreç olmayacak” diye konuştu.

Kerkük’ün yerel yönetimi için kentteki bileşenler arasında görüşülen iki senaryo hakkında KYB’nin tutumunu açıklayan Şerzad Semed, “Yönetimin değişimli veya iki yıl olacak şekilde bileşenler arasında yönetilmesi seçenekleri hakkında hiçbir tarafla bir anlaşma yapmadık. Biz bütün bileşenlerin yerel yönetimde ortak olmasını savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kerkük'te 18 yıl aradan sonra halk yerel seçimler için 18 Aralık 2023’te sandık başına gitti.

Kerkük İl Meclisi biri kota olmak üzere 16 sandalyeye sahip. Yerel seçim sonuçlarına göre sandalye dağılımı şöyle:

Türkmenler 2, Araplar 6, Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi (KYB) 5, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 2 ve Hristiyanlar da kotayla 1 sandalye.

Kerkük'te siyasi partilerin vali seçme konusundaki anlaşmazlıkları nedeniyle il meclis toplantıları aylardır yapılmıyor.

İl meclisi seçimleri her 5 yılda bir yapılması gerekiyor ancak Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta başta IŞİD saldırıları olmak üzere yaşanan güvenlik sorunları ve siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle seçimlerin yapılamamıştı.

Yasalara göre Kerkük’te İl Meclis’nin ilk oturumunun 5 Şubat 2024’ta yapılması gerekiyordu. Ancak tarafların anlaşmazlıkları nedeniyle ertelenmişti.

Geçtiğimiz hafta Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani Kerkük’teki Arap ve Türkmen bileşenlerin temsilcileriyle bir araya gelerek yerel yönetimin kurulması sürecinin hızlandırılmasını istemişti.

Sudani, yakın tarihte Kürt temsilcilerle bir araya gelerek Kerkük’te valilik ve yerel yönetimin oluşturulmasını görüşecek.