Başbakan Mesrur Barzani Peşmerge ile bayramlaştı

30-06-2023
Başbakan Pirde Cephesinde
Başbakan Pirde Cephesinde
Etiketler Başbakan Mesrur Barzani Peşmerge Güçleri Pirde Cephesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani Kerkük’ün Pirde ilçesinde Peşmerge Güçlerine ait cepheyi ziyaret ederek bayramlaştı. Başbakan Barzani, “Irak hükümeti ile yapılan anlaşmalara bağlı kalacağız” dedi.

Başbakan Mesrur Barzani, Kurban Bayramı vesilesiyle Pirde Cephesindeki Peşmerge Güçlerinin bayramını kutladı.

Burada konuşan Başkan Barzani, 16 Ekim 2017 yılındaki olaylarda Pirde Cephesinin Kürdistan Bölgesi'nin statüsünün korunmasında temel rol oynadığını söyledi.

Barzani, “Bu cephe 16 Ekim ihanetinde, Kürdistan'ın statüsünü yıkmak ve planı başarıya ulaştırmak için kurulan kirli kumpasın önüne geçti" dedi.

Kerkük’te Kürt çiftçilere ait tarım arazilerin ithal Araplar tarafından işgal edilmesine değinen Başbakan Barzani, “Çiftçilerimizin ezildiğini, topraklarından çıkarıldığını ve başkaları tarafından getirildiğini gördük. Irak Başbakanıyla görüştüm ve kendisine bunun anayasaya aykırı olduğunu, bölgede demografik değişikliğe yol açtığını ve takipçisi olacağımızı söyledim" şeklinde konuştu.

Kürdistan idaresi dışında kalan Kürt bölgelerine ilişkin ise Başbakan Barzani, “Kürdistani bölgelerin barışçıl bir şekilde ve anayasanın 140. maddesine uygun olarak dönmesini istiyoruz. Maddeyi olduğu gibi uygulamaya çalışıyoruz ama ne yazık ki diğer taraflar anlaşmalara pek bağlı değil. Son aşamaya kadar sorunları barışçıl bir şekilde çözmeye çalışacağız” dedi.

Başbakan Mesrur Barzani, "Zulme uğrasak da Allah'ın desteği ve Peşmerge'nin varlığıyla bu milleti, toprağını ve onurunu son nefesimize kadar savunacağız" şeklinde konuştu.

Bağdat’la varılan anlaşmalara da dikkat çeken Başbakan Barzani, “Her zaman anayasaya ve Bağdat'taki federal hükümetle yaptığımız barışçıl anlaşmalarına bağlı kalacağız. Ama aynı zamanda anayasal haklarımızı her şekilde koruyacağız” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli