Diyarbakır’da aşılanma seviyesi düşük: Tedirgin olma, aşı ol

30-06-2021
Rûdaw
Etiketler Diyarbakır Aşı Covid-19
A+ A-

Haber Merkezi - Covid-19 salgınına karşı Türkiye’de başlatılan aşılama çalışmaları devam ederken Van ve Diyarbakır gibi Kürt illerinde aşılanma oranı Türkiye ortalamasına göre düşük seyrediyor.

Endişe yaratan bu durum nedeniyle sivil toplum örgütleri halka aşı yaptırmaları yönünde çağrıda bulundu.

Halk arasında aşılanmaya engelleyecek hurafelerin dolaştığına dikkat çekilerek, aşının bilimsel ve güvenilir bir yöntem olduğu vurgulandı, salgınla ancak aşılanma ile başedileceği belirtildi.

Diyarbakır Tabip Odası ile bazı sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu konuya dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı.

Koordinasyon adına açıklamayı okuyan Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Dr. Elif Turan, “Diyarbakır ve çevre illerinde aşılama oranları ülkenin geri kalanına göre önemli ölçüde düşüktür. Bölge illeri birçok parametrede olduğu gibi aşılamada da son 10’u oluşturmaktadır. Bölgemizdeki aşı tereddüdünün yüksekliği yadsınmamalı, bu tereddüttü yıkmaya yönelik çalışmalara hız verilmelidir. Sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi ve emek/meslek örgütlerinin de kararlara dâhil edilmesi, toplumda aşıya karşı güvensizliğini gidermek için hayati olacaktır” dedi.

Aşıların bilimsel süreçlerden geçtikten sonra piyasaya sürüldüğünü belirten Turan, “Aşının kısırlık yaptığı ve manyetik cihazlar içerdiği” iddiasının dezenformasyon olduğuna dikkati çekti.

“Aşı candır, hayat kurtarır! Tedirgin olma, aşı ol”

Diyarbakır’da yaşanan tedirginlik nedeniyle aşılamada istenilen seviyelerin yakalanmadığını ifade eden Turan şöyle devam etti:

“Toplumsal bağışıklık için en az yüzde 80 - 90 gibi bir aşılama oranına ulaşılması gerektiği uzmanlar tarafından dile getirilmektedir hastalığın yayılması yavaşlatmadıkça yeni varyantlar ortaya çıkmaktadır. Çeşitli ülkelerde çıkan yeni varyantlar ancak ve ancak etkili bir aşılama ile engellenebilir.

Aşı oranlarını arttırarak sevdiklerimizi ve toplumumuzu koruyabiliriz. Aşıya getirilen eleştirilerin hiçbir bilimsel temelinin olmadığını, tamamıyla söylencelerden ibaret olduğunu her yerde anlatarak, aşı yaptırmayan tüm tanıdıklarımızı aşının etkileri ve güvenirliliği konusunda ikna ederek bu hastalığı azaltabilir, Covid-19 pandemisinden kurtulabiliriz. Herkesi aşılanmaya ve aşının önemini anlatmaya çağırıyoruz. Bir kez daha yeniliyoruz; Aşı candır, hayat kurtarır! Tedirgin olma, aşı ol!.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli