Caesar fotoğrafları Kürt babanın işkence ile öldürüldüğünü deşifre etti

30-06-2020
Rengin Şero
Etiketler Muhammed Reşo Amude Suriye Caesar
A+ A-

Amude (Rûdaw) -  Amudeli Muhammed Reşo’ya ait görüntüler, Suriye hükümetinin işkence fotoğraflarını sızdıran eski polis "Caesar”ın fotoğrafları arasında çıktı. Reşo’nun ailesi, görüntülerden sonra taziyesini kurdu.

Suriye'de Beşar Esad yönetiminin tutuklulara yapılan işkence fotoğraflarını sızdıran "Caesar" kod adlı eski askeri polisin paylaştığı fotoğraflar arasında, işkence altında öldürülen Amudeli Muhammed Reşo’nun da resimleri bulundu.

2013 yılında Suriye hükümet güçleri tarafından tutuklanan 7 çocuk babası Reşo’nın ailesinin 7 yıldır umutla sürdürdüğü kavuşma beklentisi de yok olup gitti.

Rûdaw’a konuşan Reşo’nun kardeşi Diba Reşo, “Kardeşim siyasi değildi, siyaset yapmıyordu. Kimseye dil uzatmıyordu. Namazında niyazında bir insandı. En büyük silahı imanıydı. İşini ruhuna değiştirmezdi” dedi.

1972’de Rojava’nın Amude kentinde doğan Muhammed Reşo ailesi ile birlikte Şam’da yaşıyordu. 2017’te ailesini Amude^ye gönderen Reşı çalışmak için Şam’a döndü ancak ortadan kayboldu. En son Şam’ın Sipene ve Hicera köyleri arasında görülen Reşo’nun izini arayan ailesi bir süre sonra Suriye hükümeti tarafından tutuklandığını öğrendi.  

Reşo’nun yeğeni Musa Reşo da, “Fotoğraflardaki kişi amcam. Türkiye’de uluslararası kurumlarla görüşen diğer amcam da bu bilgiyi teyit etti. Ölümünün kesinleşmesi ile taziyemizi kurduk” diye konuştu.

"Rejim hapishanelerinde hala 250 bin tutuklu var"

2014 yılında Suriye'de Esad hükümetine bağlı askeri birlikler tarafından işkenceyle ve aç bırakılarak öldürülen muhaliflerinin fotoğrafını çekmekle görevlendirine "Caesar" 2,5 yıl boyunca Suriye hapishanelerinde adli fotoğrafçı olarak görev yaptı.

Caesar, Mart ayında ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde tanık olarak dinlenmiş ve burada yaptığı konuşmada Esad rejiminin uyguladığı insanlık dışı işkence ve uygulamalara yakından şahitlik ettiğini belirtertmişti.

11 bin kurbana ait 55 bin fotoğrafla bu ülkeden kaçan Caesar, hapishanelerinde hala 250 bin küsur tutuklu bulunduğunu, birçoğunun gördüğü işkenceler ve açlık sebebiyle ölümle burun buruna olduğunu söylemişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli