Yerine kayyım atanan HDP’li Belediye Başkanı'nın beraat kararı Valiliğin talebi üzerine bozuldu

30-05-2021
Rûdaw
Etiketler Ahmet Kaya HDP Diyarbakır Ergani Kayyım
A+ A-

Haber Merkezi - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, kayyımla görevden alınan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya'nın kayyım atamasına gerekçe gösterilen dosyadan beraat ettiğini, verilen karar üzerine göreve iade için başvurduğunda ise valilik ve İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan itiraz sonucu kararın bozulduğunu söyledi.

TBMM'de konuyu gündeme taşıyan Oluç, “Beraat etmesine sebep olan kararda savcılık makamı da beraat talebinde bulundu. Hakimler de oy birliği ile beraat kararı verdi. İtiraz süreçleri işledi, herhangi bir itiraz yapılmadı, istinaf yolu kapalı şekilde kesin karar verildi” dedi.

Oluç, “Belediye Başkanı Ahmet Kaya'nın göreve iade dilekçesi vermesi üzerine Diyarbakır Valiliği ve İçişleri Bakanlığı 'bu karar bizleri mağdur edecek br karardır' diyor ve kesinleşen kararın bozulması talebinde bulunuyorlar. Sonunda kesinleşen dosyada karar bozulup dosya istinaf mahkemesine gönderiliyor” diye konuştu.

Ne olmuştu?

HDP Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, İçişleri Bakanlığı tarafından 23 Mart 2020 tarihinde görevden uzaklaştırılarak yerine ilçe kaymakamı kayyım olarak atandı.

Görevden uzaklaştırılan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya ile ilgili Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamada Kaya, görevden alındıktan bir yıl sonra beraat etti.

Savcının da beraat talep etmesi ve verilen beraat kararına itiraz edilmemesi üzerine karar kesinleşti.

Mahkemenin Kaya için verdiği ve kesinleşen beraat kararı üzerine avukatları Diyarbakır Valiliği üzerinden İçişleri Bakanlığı’na başvurarak belediye başkanlığına iadesini istedi.

Davanın tarafı olmayan ve bir yıldır görevden uzaklaştırmaları her iki ayda bir uzatan valilik, kesinleşmiş berat kararına itiraz ederek, 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne bir dilekçe sundu.

Valiliğin başvurusu üzerine 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Mayıs tarihinde ek bir karar vererek, daha önce verdiği ve kesinleşen beraat kararını iptal etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli