Kürdistan İslami Hareketi: Türkiye bizim dostumuzdur

30-04-2021
Rûdaw
Etiketler Kürdistan İslami Hareketi Bızutnewe Genel Sekreteri İrfan Abdulaziz PKK Abdullah Öcalan Türkiye
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Bızutnewe Genel Sekreteri İrfan Abdulaziz, parti sözcüsünün İmralı’da tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması gerektiği yönünde yaptığı açıklamanın şahsi görüşü olduğunu partisinin genel politikasını yansıtmadığını söyledi.

Türkiye’nin resmi haber ajansı Anadolu Ajansı’na (AA) açıklama yapan Kürdistan İslami Hareketi Partisi (Bızutnewe) İrfan Abdulaziz, geçtiğimiz günlerde Bızutnewe sözcüsü Abdullah Warti’nin PKK lideri Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması hakkında yaptığı açıklamalarına açıklık getirdi.

Parti sözcüsünün yaptığı açıklamaya ilişkin bir soruya yanıt veren İrfan Abdulaziz, “Bu açıklama partimizin resmi görüşü değildir. Biz Türkiye’yi dostumuz olarak görüyoruz, rahmetli Turgut Özal döneminden bu yana ilişkilerimiz doğal seyrinde devam ediyor ve temsilciliğimiz bile var” dedi.

Parti sözcüsünün Öcalan’la ilgili paylaştığı görüşleri kendi resmi sayfasında yayımladığını, söz konusu paylaşımın partisinin genel görüşünü yansıtmadığının altını çizen Abdulaziz, “Biz Türkiye’nin hukuk işlerine müdahale etmeyiz” diye ekledi.

Bızutnewe sözcüsü Abdullah Warti, geçtiğimiz dönemlerde sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, Türkiye’nin PKK lideri Abdullah Öcalan’ı serbest bırakmasını talep etmişti.

Daha sonra 9 Nisan’da başka bir açıklama yaparak, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Siyasi konu ve olaylarla ilgili konuşuyorum.Kürdistan İslami Hareket Partisi’nin sözcüsü olduğum doğrudur ancak yaptığım her açıklama, verdiğim her demeç ve yaptığım her yorum partimin genel görüşünü yansıttığı anlamına gelmiyor” dedi.

Öcalan ile ilgili konuşmalarına da açıklık getiren Warti, “Öcalan’ın serbest bırakılması için yapılan açıklamanın bir kısmı yeni bir kısmı da eskidir. Maalesef bir takım sorumsuz kesim bu konuyu kötüye kullandılar. Ben de her Kürt ferdi gibi her hangi bir konuda kendi görüşümü dile getirebilirim. Yaptığım yorumlarda kendimi bağlar, partimin görüşünü yansıtmaz” ifadelerini kullandı.

PKK lideri Abdullah Öcalan, 2 Şubat 1999 tarihinde, Yunan Ulusal İstihbarat Teşkilatı mensupları ile Kenya, Nairobi'de bulunan Yunan Konsolosluğu'na özel bir uçakla getirildi. 15 Şubat 1999'da, üst düzey Yunan yetkililerin baskısı sonucu konsolosluktan çıkartıldı ve götürüldüğü Nairobi Havalimanı'na operasyon düzenleyen Türk güvenlik güçlerince yakalanıp, Türkiye'ye götürüldü.

 ‘Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek’ suçuyla 29 Haziran 1999'da Ankara 2 No'lu DGM tarafından idama mahkûm edildi.

Avrupa Birliği'ne uyum yasaları gereğince cezası ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrildi. O günden bu yana İmralı Cezaevi'nde hapis yatmaktadır.

Öcalan en son 25 Mart 2021’de abiyi Mehmet Öcalan’la telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, “22 yıldır cezaevinde olduğunu bu nedenle avukatlarıma görüşme hakkım vardır” dediği aktarılmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli