Iraklı yetkili: Kürdistan petrolü görüşmelerinde iyi sonuçlar alınıyor
Erbil (Rûdaw) - Irak Petrol Bakanlığı Danışmanı Abdülbaki Xelef, Kürdistan Bölgesi heyeti ile Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) arasındaki görüşmelerin devam ettiğini ve şimdiye kadarki görüşmelerden “iyi sonuçlar” alındığını kaydetti.
Kürdistan Bölgesi heyeti ile SOMO arasında Kürdistan petrolüne ilişkin devam eden görüşmeleri Rûdaw’a değerlendiren Irak Petrol Bakanlığı Danışmanı Abdülbaki Xelef, “Kürdistan Bölgesi heyeti, Irak Petrol Bakanlığı ve SOMO arasındaki görüşmeler devam ediyor. Görüşmelerde iyi sonuçlar elde edildi ve taraflar arasında anlayış var” ifadelerini kullandı.
Irak Petrol Bakanlığından isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili de Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Irak, ihraç edilen petrolünü kaybetmek istemiyor. Petrol akışı durursa tüm ülkeye zararı dokunur, bu yüzden de bu konunun tüm tarafların çıkarına olacak şekilde çözülmesi gerekiyor” dedi.
Petrol ihracatının yapılması ve bu sürecin takip edilmesinin SOMO’nun sorumluluğunda olduğunu aktaran Irak Petrol Bakanlığı Yetkilisi, “Bu meselenin herhangi bir gerginlik olmadan çözülmesini, Kürdistan Bölgesi petrolü akışının sürmesini ve ihracatın yeniden başlamasını umuyorum” şeklinde konuştu.
Kürdistan Bölgesi heyeti, Kürdistan petrolü konusunu görüşmek üzere bu hafta Bağdat’a iki ziyaret gerçekleştirdi. Irak Petrol Bakanlığı ve SOMO ile yapılan görüşmelerde şimdiye dek somut bir anlaşmaya varılabilmiş değil.
Ne olmuştu?
Irak, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ile 2013'ten beri doğrudan petrol ticareti yaparak Bağdat ile Ankara arasında 1973’teki sözleşmeyi ihlal ettiği gerekçesi ile Türkiye hakkında Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Merkezi (ICC) nezdinde dava açmıştı.
Irak Petrol Bakanlığı, mahkemenin geçen perşembe karar aldığını, Türkiye’yi 1,4 milyar dolar tazminata mahkum ettiğini ve ayrıca Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan Limanı’na yapılan sevkiyatın durduğunu açıkladı.
Ankara’dan farklı açıklama
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı söz konusu davada, Irak'ın beş talebinden dördünün reddedildiğini, Türkiye'nin taleplerinin ise büyük çoğunluğunun kabul edilerek Irak'ın Türkiye'ye tazminat ödemesine hükmettiğini açıkladı.
Bakanlığın açıklamasında, davanın aslında Irak Merkezi Hükümeti ile yine Irak'ın anayasal bir birimi olan Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasında yıllardır süregelen petrol yönetim hakkı uyuşmazlığının bir yansıması olduğu aktarıldı.