'Kerkük Valisi oy için Kürt mahallelerini yıkacak'

Erbil (Rûdaw) - Kerkük İl Meclisi Başkanı Rebwar Talabani, Kerkük Valiliği'ni vekaleten yürüten Rakan Said’in Arapların oylarını almak için Kürt mahallelerini yıkma kararı aldığını söyledi.

 

Rûdaw TV’nin haber bültenine katılan Rebwar Talabani, “Kerkük Valiliği'ni vekaleten yürüten, Arapların oylarını almak için Kürtlerin evlerini yıkma kararı aldı” dedi.

 

Rakan Said’in ani karar verdiğini söyleyen Talabani, şöyle konuştu:

 

“Karar uygulanamaz. Irak Parlamentosu bile gecekondu sorununu çözemez. Gecekondu sorunu sadece Kerkük’ün Kürt mahallelerinde değil, Kerkük ve Irak’ın genelinde var.

 

Mekteb Halid, Feylek ve Penca Ali mahalleleri Kerkük’ün diğer eski mahallelerinden daha büyüktür. Türkmen ve Arap mahalleleri olan Havice, Riyaz, Zab ve Taze mahallelerinde de gecekondu sorunu var. Samimilerse eşit muamele yapmalılar.”

 

Rakan Said, 27 Mart’ta resmi bir tebligat yayınlayarak güvenlik güçlerinden ortak bir komisyon kurularak gecekonduların yıkılması kararını çıkarmıştı.

 

Karar da her hangi bir mahalle adı belirtilmemiş. Kürtler kararın amacının Saddam Hüseyin’in Baas rejiminin yıkılmasından sonra yapılan Kürt mahalleleri olduğu belirtiliyor.

 

Rûdaw’a konuşan Kerkük İl Meclisi Kardeşlik Listesi Başkanı Muhammed Kemal, “Kürt yerleşimcilerin olduğu Mekteb Halid, Feylek ve Penca Ali mahallelerinin yıkılma riski var” dedi.

 

16 Ekim 2017’de Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı bazı peşmergelerin çekilmesiyle Iraklı güçler ile Şii Heşdi Şabi milisleri Kerkük, Tuzhurmatu ve diğer tartışmalı bölgelere girmişti.

 

Irak yönetimi 16 Ekim olaylarının ardından Kürtlere karşı bir dizi karar alarak Kürt yetkililerinin yerlerine Arap ve Türkmenleri yerleştirdi.