Diyarbakırlılara sorduk: Sigara haram mı?

30-01-2019
Mehdî Mutlu
Mehdî Mutlu
Diyarbakır
Diyarbakır
Etiketler Diyarbakır Sigara Diyanet
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) -  Geçtiğimiz günlerde “sigara haram” açıklaması yapan Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın bu değerlendirmesi kamuoyunda tartışamalara yol açmıştı. Konuyu Diyarbakırlı vatandaşlara ve uzman kişilere sorduk.

 

Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, birçok İslam alimin sigarayı haram bulduğunu belirterek, “Şahsen benim de kanaatim bu yöndedir. Din görevliliği sınavlarında sigara kullananlar tercih edilmeyecek ve sigara içen personele bu yıldan itibaren hac görevi verilmeyecek"  ifadesini kullanmıştı.

 

Bu açıklamadan sonra Türkiye ve Kürt illerinde “İslam’a göre sigara haram mı?” tartışması başladı.

 

Rudaw’a konuşan Diyarbakırlılar ve İslam alimleri sigara konusunda farklı görüşler öne sürdü:

 

Zeydi Sevgi, “Sigara haram değil. Şeyh Abdurrahman Aktepe, ‘Seher üstünde seher, piponun üstündeki eder. Her bir nefes yüz keder, gönder gitsin o bihaber’ der” dedi.

 

Rasim Eren isimli bir vatandaş da, “Bana göre sigara haram da değil helal de; mekruhtur” dedi.

 

Ramazan Şeyhanlı “sigara içmek helaldir” derken, Abdurrezak Durmuş “5 yıldır sigara içiyorum, hiçbir zararını görmedim” ifadesini kullandı.

 

Kürt alimlerin bir kısmı ise bu konuna Ali Erbaş’ı haklı bularak, sigaranın alimler ve iktidar tarafından yasaklanması gerektiğini savunuyor.

 

Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) Başkanı Tayyip Elçi, “Çok sayıda islam alimi ve fıkıh bilgini bu konuyu münakaşa etti. Müçtehitlerin görüşüne göre sigara içmek haramdır. Ben de bu görüşteyim. İçenler hem ceplerine hem de sağlıklarına zarar veriyorlar. Geçmişte bazı alimler ‘mekruh’ olduğunu söyledi. Ancak bugün yapılan bilimsel araştırmalar o zaman yapılmış olsaydı, onlar da haram olduğunu söyleyecekti” diye konuştu.

 

Bazı alimler ise Diyanet İşleri Başkanı’nın bu açıklamasını yerinde bulmuyor. Onlara göre, sigaranın helal veya haram olduğu tartışılması bir çok İslam alimini şüphe altında bırakacak.

 

Bu konuda İmam Remezan Çevik, “Sigaranın helal veya haram olduğunu söyleyemeyiz. “Mektuhtur” denilebilir. Ancak şu da var; İnsanı bağımlı yapan herşey haram sınırlarına dahildir. Örneğin yemek yemek haram değil ancak aşırı yemek yemek mekruhtur. ‘Haramdır!’ dersek bir çok İslam aliminin günahkar olduğunu söylemiş oluruz” dedi.

 

Dünyada her yıl 6 trilyon sigara içiliyor, en çok da İslam ülkelerinde içiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporuna göre her yıl 7 milyon insan sigaradan kaynaklı hastalıklardan ölüyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli