Ferhat Encü: Roboski için umut çok az, kuyuda iğne aramak gibi

29-12-2020
Rûdaw
Etiketler Roboski Ferhat Encü Roboski davası AİHM
A+ A-

Şırnak (Rûdaw) - HDP’li Ferhat Encü, Roboski davası hakkında AYM ve AİHM kararlarının siyasi olduğunu belirterek, “Dosyaya el atanlar suçluların Türkiye’deki mahkemelerde yargılanmasını istemiyor” dedi.

Roboski'de 15 yaşındaki kardeşi Serhat Encü'yü kaybeden HDP 26. Dönem Milletvekili ve HDP MYK üyesi Ferhat Encü, katliamla ilgili dava süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Rûdaw TV Haber Bültenine katılan Encü, Roboski davası neden kabul edilmedi?” sorusuna, “Kısaca yanıtlarsak, bu katliamı yapanlar yani şu an Türkiye’yi yönetenler mahkeme tarafından yargılanamadıkları için kabul edilmedi. Bugün de Türkiye’deki tüm mahkeme ve savcılar onların talimatları ile çalışıyor. Bu nedenle hiçbir yargıç veya mahkeme bu davaya sahip çıkıp, katilleri yargılayamıyor” yanıtını verdi.

Anayasa Mahkemesi’nin sadece iki kişiye ait evrakların yetersiz olduğunu gerekçe göstererek davayı reddetmesinin olağan bir işleyiş olmadığını belirten Encü, “Biz bunu normal görmüyoruz. Biz irademizi bazı avukatlara, Şırnak Barosu’na teslim etmiştik. Fakat maalesef Şırnak Barosu bu davaya sahip çıkamadı. Bu nedenle dosyalarda eksiklikler çıktı, Anayasa Mahkemesine ve AİHM’e gönderilmesi gereken belgeler geç gönderildi ve bu gerekçe ile dava reddedildi. Aslında AİHM tarafından verilen bu karar siyasi bir karardır. Oysa dosya açılmış ve incelenmişti. Fakat siyasi bir el dosyaya uzandı ve oradan aldı. Eksik dosyaları gerekçe yaparak bu kararı aldırdı” dedi.

Encü, “Bu çok önemli bir iddia. Yani Şırnak Barosu evrakları teslim etti ama dosyadan çıkarıldı mı diyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Hayır, bunu demiyorum. Yani bu durumu gözönünde bulundurmadıklarını söylüyorum. Bu konuda iki yol var. İlk olarak usule bakıyorlar. Başvuru usüle göre olursa dosyaya giriliyor. Ret kararı da usüle ilişkindi. Ancak o zaman evrak eksiğine bakmadan dosyayı açıp incelemişlerdi.”

Roboski Katliamı’nı gerçekleştirenlerin dosyaya siyasi müdahalede bulunduğunu kaydeden Encü, davayı usülen nasıl reddedeceklerine baktıklarını ve bazı ailelerin dosyalarında eksik evrak görünce de bu kararı aldırdıklarını ifade etti.

Encü, “Fakat biz bireysel başvuruda bulunmuştuk. Bazı dosyalarda eksik olsa bile onları ayıklayabilirlerdi. Peki neden diğer ailelerinkini kabul etmediler? Bu da gösteriyor ki dosyaya el atanlar aslında bu olayla ilgili davanın Türkiye’deki mahkemelerde açılmasını ve bu nedenle de kimsenin yargılanmasını istemiyorlar” diye konuştu.

Davanın yeniden açılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Encü, “Ailelerin ve avukatların çabaları sürüyor. Bir yıldır yeniden başvuruda bulunduk. Dosya şimdi Şırnak’ta ancak dava hakkında gizlilik kararı çıkarıldı. Fakat umut çok az. Bir kuyuda iğne aramak gibi” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli