'Burası Kürdistan' diyen esnafın gözaltına alınmasına tepkiler

Haber Merkezi – İYİ Parti lideri Akşener’e “Şu an sizin bulunduğunuz yer Kürdistan'dır ama bu inkâr ediliyor” diyen esnaf Cemil Taşkesen’in gözaltına alınmasına pek çok siyasetçi, baro ve hukukçu tepki gösterdi.

Dün Siirt'in Kurtalan ilçesinde esnaf ziyareti yapan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e “Dilimiz inkar ediliyor, kimliğimiz inkar ediliyor, Kürdistan inkar ediliyor. Biz buna karşıyız. Şu an sizin bulunduğunuz yer Kürdistan'dır ama ne yazık ki Meclis'te bu Kürdistan inkâr ediliyor” diyen esnaf Cemil Taşkesen polisler tarafından gözaltına alındı.

Kurtalan Cumhuriyet Başsavcılığı, "…senin şu an bulunduğun yer Kürdistandır” ifadeleri nedeniyle Taşkesen hakkında ‘terör örgütü propagandası’ yapmak suçlaması ile soruşturma başlattı.

Taşkesen’in gözaltına alınmasına pek çok siyasetçi, hukukçu ve baro tepki gösterdi.

Diyarbakır Barosu Taşkesen’in gözaltına alınmasına yönelik “Kürt kimliği, dili, coğrafyası kapsamında Kürdistan tanımlamasının suç olarak nitelendirilmesi ve soruşturmaya konu edilmesini kabul etmiyoruz. Hukuki güvenlik hakkı ve düşünce ve ifade hürriyeti ihlal edilerek hakkında soruşturma başlatılan ve gözaltı işlemleri devam eden Cemil Taşkesen ivedilikle serbest bırakılmalıdır” açıklamasında bulundu.

AK Partili Kurt: Tarihi gerçekleri yok etmeye çalışmak nedir?

AK Parti Genel Merkez MKYK üyesi, 23.Dönem Milletvekili Abdurrahman Kurt, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir videosunu paylaşarak “Siirt’te bir vatandaşımızın oldukça medeni bir üslupta düşüncesini ifade etmesine gösterilen aşırı tavır neyin alameti? Kim bu tavrı ne adına sergiliyor? Tarihi gerçekleri yok etmeye çalışmak nedir?” sorularını sordu.

 “Kürdistan coğrafi bir tanım, fobiden kurtulun”

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Yeneroğlu, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Taşkesen’in gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti:

“Siirt'te bir esnafın Kürdistan tanımını kullanması sebebiyle hakkında terör örgütü propagandası yapmak suçundan soruşturma açılıp gözaltına alınması tam bir akıl tutulmasıdır. Bir savcının siyasi iklime göre suç uydurup hukuku araçsallaştırması kabul edilemez.

Bir savcının AİHM içtihatlarından bihaber olması ne kadar ayıp ise, Başbakan iken “Kürdistan kelimesini o Meclis zabıtlarında görecekler” diye çıkış yapan Cumhurbaşkanı’nın yargıya tam manasıyla hükmettiği bir ortamda “Kürdistan” ifadesinin suç sayılması bir o kadar utanç verici.

Kürdistan coğrafi bir tanımdır, özellikle kamu gücünü kullananların bu kavram fobisinden kurtulması şarttır. Ülkemde fikir hürriyetinin can çekiştiği bir gerçek ama ilkelliğin de bir sınırı olmalı... Bu trajikomik zorbalık için vatandaşımızdan derhal özür dilenmeli!”

“Kürdistan kelimesi yasak mıdır?

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle “Burası Kürdistan’dır” diyen esnaf Taşkesen’in gözaltına alınmasını sordu.

 Gergerlioğlu “Kürdistan kelimesi yasak mıdır? Eğer yasaksa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kürdistan dediği ifadeleri sosyal medyada dolaşımdayken sadece Cumhurbaşkanı için mi serbesttir?” sorusunu yöneltti.

PSK ve PAK'tan tepki

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) de Taşkesen’in gözaltına alınmasına ilişkin “Gözaltına alınan esnafın “suçu” ise örgüt propagandası yapmak! Kürdistan partilerin değil bir halkın ülkesidir, Kürd dili kadim bir dildir, partilerin değil. PSK, Cemil Taşkesen’in gözaltına alınmasını protesto eder, başta bölge baroları, ihsan hakları örgütleri ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere, tüm siyasi partileri ve duyarlı kesimleri seslerini yükseltmeye çağırır” dedi.

Taşkesen’in gözaltına alınmasına ilişkin Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) de Taşkesen’in sözlerinin ‘terör propagandasıyla’’ ilgisi olmadığını belirterek “Cemil Taşkesen  Kürt kimliği, Kürt dili ve Kürdistan gibi en temel gerçeklikleri dile getirmiştir. Bu sözlerin dile getirilmesi,  düşünce özgürlüğü kapsamında da en temel meşru bir haktır. Sadece görüşlerini dile getirmiş olmaktan dolayı Cemil Taşkesen’in gözaltına alınmasını kınıyor, Cemil Taşkesen derhal serbest bırakılmalıdır diyoruz. Tüm siyasi partileri, başta Barolar olmak üzere sivil toplum kuruluşlarını, düşünce özgürlüğü savunucularını,  halkımızı , Cemil Taşkesen’e sahip çıkmaya çağırıyoruz” açıklamasında bulundu.