Neçirvan Barzani: Kürdistan halkı adına Başkan Macron’a teşekkür ediyorum

29-08-2021
Rûdaw
Etiketler Emmanuel Macron Kürdistan Bölgesi Fransa Neçirvan Barzani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani, “Irak’ta seçimlerin yaklaştığı bir süreçte Başkan Macron’un Bağdat’taki zirveye katılması ve Kürdistan Bölgesi’ni ziyareti çok değerlidir, Fransa’nın Irak ile Kürdistan Bölgesi’ndeki demokratik sürece verdiği desteğin göstergesidir” dedi.

Irak’ın başkenti Bağdat’taki zirvenin Kürdistan Bölgesi’ne gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu sabah Musul’u ziyaret etti.

Macron ve beraberindeki heyet, Musul gezisinin ardından başkent Erbil’e dönerek Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Ofisi’ne geçti.

Macron’u Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Parlamentosu Başkanı Rewaz Fayeq ve diğer yetkililer karşıladı.

Görüşmenin ardından düzenlşenen ortak basın toplantısında konuşan Neçirvan Barzani, “Kürdistan halkı adına en içten dileklerimle Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne hoş geldiniz diyorum” dedi.

Barzani, Cumhurbaşkanı Macron ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde ikili ilişkiler, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi ve güvenlik durumu, Irak seçimleri ve bölgedeki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını belirttti.

“Başkan Macron’un bu süreçte Kürdistan Bölgesi ziyareti çok değerli”

Karşılıklı ilişki ve işbirliğinin geliştirilmesi ve teröre karşı mücadelede dayanışmanın sürdürülmesine vurgu yaptıklarını kaydeden Neçirvan Barzani, “Irak’ta seçimlerin yaklaştığı bir süreçte Başkan Macron’un Bağdat’taki zirveye katılması ve Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etmesi çok değerli ve Fransa’nın Irak ile Kürdistan Bölgesi’ndeki demokratik sürece verdiği desteğin göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Neçirvan Barzani şunları kaydetti:

“Sayın Başkan, Bağdat’taki zirvenin başarılı geçmesi ve liderlerin bir araya gelmesi konusunda çok önemli bir rol aldınız. Bu inisiyatifi aldığınız ve Irak’a verdiğiniz destek için teşekkür ediyorum. Umarım konferasın sonucu Irak ve bölge için istikrar ve huzura vesile olur, bölgedeki çelişki ve sorunların çözümüne katkıda bulunur.  

“Terörle mücadelede hala desteğe ihtiyaç var”

Bir gereklilik olarak Başkan Macron’un 2017 sonbaharındaki krizde Bağdat ile siyasi ve diplomatik diyalog kapısının açılmasında üstlendiği önemli rolden ötürü kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum. Desteğiniz sayesinde Erbil ile Bağdat arasında diyalog yeniden başladı, karşılıklı anlayış ve huzur sağlandı.”

 Irak’ta terörle mücadele konusunda desteğe ihtiyaç olduğunu vurgulayan Barzani, IŞİD’in hala Irak, bölge ve dünya için ciddi bir tehdit olduğuna dikkat çekti.

Yine Irak’ta istikrar, demokrasinin ve devlet kurumlarının güçlendirilmesi, reform ve kalkınma için desteğe ihtiyaç olduğunu ifade eden Başkan Neçirvan Barzani, “Yine tüm bileşenlerin, özellikle de Hristiyan ve Ezidilerin ülkede kendilerini huzur ve güvende hissetmeleri için tüm bileşenler arasında birlikte yaşamın güçlendirilmesi gerekiyor. Bu nedenle, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden biri olan Fransa’nın güçlü desteği ve ortaklığına ihtiyaç var” dedi.

“Irak ve Kürdistan Bölgesi Fransa’nın iyi birer ortağı olabilir” diyen Barzani, Fransız şirketlerin de Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde yatırım ve iş olanaklarının geliştirilmesi için güçlü bir katılım sağlayabileceklerini ve kendilerine kolaylık sağlanacağını dile getirdi.  

Macron: Erbil’de bulunduğum için mutluyum

Konuşmasına “Sizinle birlikte olmak benim için çok ömenmli, Erbil’de bulunduğum için mutluyum” diye başlayan Cumhurbaşkanı Macron da, “Fransa ile Kürdistan arasında özel bir dotluk ilişkisi var. Kürt halkının da Fransız halkı ile dostluk bağı var. Bu ilişkiler toplumsal ve kültürel ilişkilerdi, ancak askerlerimizin buraya gelerek Peşmerge ve Irak güvenlik güçleri ile teröre karşı işbirliği yapması ile daha da güçlendi” dedi.  

Macron sözlerine şunları ekledi:

“Askerlerimizin DSG ile de iyi bir rol üstlendiklerini söylkeyebilirim. Bugün bri kez daha Fransa halkının dostluk mesajını bir kez daha Sayın Başkan Barzani’ye ilettim ve IŞİD’e karşı savaşta desteğimizin devam edeceğini teyit ettim. IŞİD Irak ve Suriye topraklarında ortaya çıktığı için bu savaş Kürdistan Bölgesi, Irak, bölge ve Avrupa’nın güvenliğini de ilgilendiriyor.”

Kürdistan Bölgesi’nin Irak ve Suriye’den gelen göçzedelere, Ezidilere ve Suriyelilere kucak açtığını dile getiren Macron, ülkesinin bu konuda destek sağladığını belirtti.

Fransa hükumetinin önümüzdeki günlerde Halepçe katliamı mağdurları için kurulan hastaneye yardımda bulunacağını anlatan Emmanuel Macron, bu konudaki koordinasyonun da devam edeceğini söyledi.

Şengal’de yerinden edilen insanların evlerine dönmesi için Kürdistan Bölgesi ile Irak hükumetlerinin çaba içerisinde olduğunu dile getiren Macron, “Bölgede barış ve huzurun sağlanmasını önemsiyoruz. Bölgesinin istikrarını var barışın egemen olmasını istiyorum” dedi.

Dünkü zirvede tüm ülkelerin teröre karşı mücadelede Irak’a desteklerini bir kez daha teyid ettiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Macron, “Kürtler de bu konuda gözle görülür bir rol üstleniyor” dedi.

Emmanuel Macron, sözlerinin sonunda Başkan Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile görüşmekten mutluluk duyduğunu yineledi.

Macron, “Yakın zamanda Peşmerge güçleri ile görüşeceğim. Fransa’nın Kürtlere ve tüm dostlarına vefası konusunda sizi temin etmek istiyorum” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli