Neçirvan Barzani’den Aşure Günü mesajı

29-08-2020
Rûdaw
Etiketler Neçirvan Barzani Muharrem Ayı Aşure Günü Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barezani, trajik Aşure olayının derin insani anlamının Irak'ta istikrar, refah ve insana yakışır bir yaşam için dersler çıkarmaya fırsat tanıdığını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Muharrem ayının 10’uncu gününe denk gelen Aşure günü ve Kerbela vakası nedeniyle sosyal medya hesabı Twitter üzerinden bir mesaj yayımladı.

Bazani, mesajında, “Trajik Aşure olayını hatırlamak ve onun derin insani anlamını, samimiyetini ve yüksek değerlerini kabul etmek, krizler ve zorluklar karşısında safları birleştirmek, farklılıkları reddetmek ve sorunlara anayasal çözümler bulmak, Irak'ta istikrar, refah ve insana yakışır bir yaşam sağlamak için ders çıkarma fırsatıdır” ifadelerini kullandı.

 

Hicri takvime göre yılın ilk ayı olan Muharrem Ayı, İslam tarihinde birçok önemli olayın gerçekleştiği ay olarak dikkat çekiyor. Dört haram aydan biri olan Muharrem Ayı’nın 10’uncu günü ise Aşure Günü olarak idrak ediliyor.  

Kerbela olayı 680 yılında Hicri takvime göre 10 Muharrem 61 tarihinde Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 72 yakını ile birlikte Irak'ın Kerbela bölgesinde katledilmesidir. Kerbela olayı her yıl Aşure gününde özellikle de Şiiler içerisinde matem atmosferi içerisinde anılır.

Aşure Günü, Miladi takvime göre bu sene 29 Ağustos’a denk geliyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli