Başkan Neçirvan Barzani yarın Tahran’a gidiyor

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, İran'da Cumhurbaşkanı seçilen Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni için yarın İran'ın başkenti Tahran'a gidecek.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin 30 Temmuz 2024 tarihinde resmi bir davetle Tahran'ı ziyaret edeceğini açıkladı.  

Başkan Barzani ziyaret kapsamında, diğer ülkelerin liderleri ve üst düzey yetkilileriyle birlikte İran'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılacağını aktarıldı.

İran anayasasına göre ülkenin dini lideri tarafından göreve başlama yetkisi verilmesinin ardından, Cumhurbaşkanının yemin töreni parlamentoda Yüksek Mahkeme Başkanı, Anayasa Koruma Konseyi üyeleri, yargı yetkilileri ve diğer ulusal ve askeri yetkililerin katılımıyla gerçekleşecek.

Mesud Pezeşkiyan’a dün, İran'ın dini lideri Ali Hamaney tarafından göreve başlama belgeleri takdim edildi.

Törende bir konuşma yapan Pezeşkiyan, "Bana ve desteklediğim adaylara oy veren veya eleştiri ve şikayet nedeniyle seçimlere katılmayan herkes benden ve gelecek hükümetten değişim bekliyor. Bugünden itibaren bu beklentilere yanıt verme zamanı başlıyor" dedi.

İran'da 5 Temmuz'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda reformist Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin 9'uncu Cumhurbaşkanı olmuştu.