Artuklu Belediyesi'nde başkanlık seçimi

Haber Merkezi - Mardin'in Artuklu ilçesinin AK Partili'li belediye başkanı Abdülkadir Tutaşı’nın istifası ardından belediye meclisi yeni başkanı seçecek. HDP’nin de seçime bir adayla katılacağı bildirildi.

Mardin'in Artuklu ilçesinin AK Partili belediye başkanı Abdülkadir Tutaşı 26 Temmuz’da sağlık sorunları nedeniyle görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Abdülkadir Tutaşı'n istifası ardından boşalan başkanlık koltuğuna Belediye Meclisi 1. Başkan Vekili Zeynel Abidin Toparlı geçici başkan olarak atandı.

Yarın Artuklu Belediye Meclisi’nde yapılacak seçimle yeni başkan seçilecek. 31 üyeli belediye meclisinin 20 üyesi Ak Partili, 10 üyesi HDP’li 1 üyesi ise bağımsız.

Mecliste çoğunluğa sahip olmamasına rağmen HDP’nin de başkanlık yarışına bir adayla katılacağı öğrenildi. 

HDP Artuklu Belediye Meclis grubundan yapılan açıklamada HDP’nin kendi adayı ile seçime katılacağı belirtildi.

Açıklamada HDP’nin adayının ismine yer verilmedi.

HDP’nin açıklaması şu şekilde:

“Bilindiği üzere 26 Temmuz 2022’de Artuklu Belediyesi’nin 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde göreve gelen AKP’li Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı istifa ettirilmiştir. Her ne kadar sağlık sorunlarını gerekçe göstermiş olsa da Sayın Tutaşı’nın istifasının bir yönetememe krizinin sonucu olduğu aşikardır. Artuklu Belediyesi’nin artan usulsüzlükler ve kanun dışı işlerle halka hizmet yerine belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri arasındaki çekişmeleriyle anılması tüm Mardin halkına kaybettiren bir durum olarak ortaya çıkmıştır. Artuklu Belediyesi’nde artık halka hizmet eden bir anlayış yerleşmelidir. Bu anlamda kim ne derse desin HDP olarak bizler kendi adayımızla seçimlere katılacağız. Seçim sonucu ne olursa olsun Artuklu halkının hak ettiği hizmeti alması için mücadelemize devam edeceğiz.”

Ne olmuştu?

Artuklu İlçesi Belediye Başkanı Abdülkadir Tutaşı, sosyal medya hesabından istifasını açıklamıştı.

Tutaşı  yaptığı istifa açıklamasında şunları ifade etmişti:

"Saygıdeğer hemşehrilerim, yürütmekte olduğum Mardin/Artuklu Belediye Başkanlığı görevimden sağlık sorunlarım nedeni ile affımı istemiş bulunmaktayım.Bundan sonraki hayatıma partimin bir neferi olarak devam edeceğimin bilinmesini isterim. Hepinize selam, sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

Her ne kadar Tutaşi sağlık sorunları nedeniyle istifa ettiğini söylese de bazı çevrelere göre istifasının nedeni hakkındaki yolsuzluk dosyaları.

1956 yılında Mardin'in Artuklu ilçesinde doğan Abdülkadir Tutaşı, 2019'da AK Parti Mardin Artuklu Belediye Başkan seçildi.