Haber Merkezi - Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç, Kürt illerinde aşı oranının düşük olmasının nedenleri arasında aşının öneminin anadilde anlatılmamış olmasının olduğunu söyledi.
ARTI TV’nin haber bültenine katılan Hüseyin Yaviç, aşılama oranının düşüklüğü ve yaşanan vaka artışlarını değerlendirdi.
Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın bilimsel olmayan kriterleri nedeniyle toplumun büyük bedeller ödediğini belirten Dr. Yaviç, “Van’da vaka sayıları ciddi anlamda artış göstermiş bulunuyor. Bölgede aşı oranları çok düşük. Doğu ve Güneydoğu’da bir çok ilde birinci doz aşı oranı yüzde 50’lere bile ulaşmış durumda değil. Bağışıklık için önemli olan ikinci doz aşı ise yüzde 20’lerde. Mevcut haliyle pandeminin kontrol altına alınması mümkün görünmüyor. İlk başta aşı tedarikinde sorunlar yaşandı. Bölgede randevu alımlarında ciddi sıkıntılar yaşandı. Aşının önemi yeterince topluma anlatılamadı. Aşının bu süreçteki önemi bölgede halka kendi anadiliyle anlatılamadı. Hekim hasta ilişkisinde hastanın kendini ifade edebilmesi, bilgi alabilmesi çok önemlidir. Bu açıdan özellikle anadilde aşının önemi halka anlatılabilirdi. Meslek örgütleri sürece dahil edilmeliydi” dedi.
Yaviç, toplumda, pandeminin artık bitme aşamasında olduğu algısının yaratıldığını ifade etti.
“Aşı konusunda ne yazık ki gelinen noktada hedefler tutturulmadı” diyen Yaviç, sözlerine şunları ekledi:
“Yaklaşık 6 aylık bir süreçte en az yüzde 70 ile toplumsal bağışıklık sağlanması gerekiyordu ancak bu da sağlanamadı.”
Yaviç, “Gerçekten aşıya yönelik ciddi bir güvensizlik ve bilgi kirliliği var. Ancak aşı gerçekten koruyucu sağlık hizmetlerinin en önemli parçasıdır. Dolayısıyla aşıya karşı nerede, nasıl üretildiğine bakılmakzsınız yapılması gerekiyor. Aşının, pandemiyi bitirebilecek tek silahımız olduğunun unutulmaması gerekiyor. Halkımız herhangi bir tereddüt yaşamadan özellikle aşı takvimine uyularak en az iki doz aşıyı olmaları bu süreci geciktirmemeleri hem kendileri açısından hem de toplumsal sorumluluk açısından önemlidir” diye konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın