ABD Dışişleri: Bölgedeki Kürt müttefiklerimizle işbirliğimiz devam edecek

29-06-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler ABD Rojava Samuel Werberg
A+ A-

Erbil (Rudaw) - ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Samuel Werberg, Suriye ve Rojava’daki durumu kaosa sürükleyecek her türlü saldırıya karşı olduklarını söyledi.

İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO Zirvesi’ne katılan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Bölge Sözcüsü Samuel Werberg, Rudaw TV Dildar Herki ve Hawraz Gulpi’nin sunduğu bültenine katılarak gündemdeki konular hakkında soruları yanıtladı.

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği ve Türkiye ile üçlü mutabakata ilişkin değerlendirmelerde bulunan Werberg, her iki ülkenin de üyeliğinin kabul edileceğini önceden tahmin ettiklerini söyledi.

Türkiye’nin şartlarına değinen Werberg, şöyle konuştu:

“Elbette bu konu Türkiye ile tartışıldı ve temasa geçildi. Başkan Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde İsveç ve Finlandiyalı yetkililerle görüştü.

Bu yaklaşımı memnuniyetle karşılıyoruz. Bir saatten az bir süre içinde burada Madrid'de Türkiye, NATO ve diğer ülkeler arasında bir anlaşma oldu.”

Rojava’ya olası operasyon

Türkiye’nin Tel Rıfat ve Minbic’e yönelik olası bir askeri operasyonuna karşı ABD’nin tutumuna ilişkin bir soruyu yanıtlayan sözcü Werberg, “ABD yönetiminin bölgede kargaşaya neden olacak her durum karşısındaki tavrı nettir. Bölgeyi kaosa sürükleyecek her türlü saldırıya karşıyız. Bölgedeki müttefiklerimizle, Türkiye ve Irak ile de diyaloğumuz devam edecek. Sanırım bu dönemde bölgeyi gerginliğe itmenin kimseye bir faydası olmayacak” ifadelerini kullandı.

“ABD, Kürt müttefikleriyle işbirliğine devam edecek”

Sözcü Samuel Werberg, Rojava’daki Kürt taraflar arasındaki diyalog ve ABD’nin bu konudaki çabaları hakkında şu değerlendirmede bulundu:

“Diplomatik müzakerelerin ayrıntılarına girmeden ABD, Irak ve diğer ülkelerdeki Kürt müttefikleriyle koordinasyon ve işbirliğine devam edecek.

Aynı zamanda, yakın zamanda gördüğümüz gibi, ABD ordusu Suriye topraklarındaki radikal grupların üyelerinden birine karşı harekete geçti.

Dolayısıyla ABD, bölgedeki müttefikleri ile teröre karşı mücadele ve bölgesel güvenliğin kalıcı güçlendirilmesi için çabalarına devam edecek.”

Rojava Özerk Yönetimi’nin kontrolü altındaki bölgelerde yaptırımların kaldırılmasına ilişkin Werberg, şöyle konuştu:

“ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas Greenfield, sınır kapılarını genişletme veya yeniden inşa etme çabalarını yoğunlaştırıyor. Suriye'ye insani yardım ulaştırmak için. Güvenlik Konseyi sınır geçişlerini neredeyse bir yıl önce oylamıştı ve şimdi Birleşmiş Milletler'in bunları kullanmasına izin vermek için Güvenlik Konseyi'ndeki tüm ülkelerle birlikte çalışıyoruz.”

Irak Federal Mahkemesi'nin Kürdistan Bölgesi petrolüyle ilgili kararına ilişkin soruyu ise Warberg, “G7 zirvesi için Almanya'daydım ve hala Madrid'deyim. Maalesef son gelişmelerden haberdar değilim, bu yüzden bu konuya girmek istemiyorum” şeklinde yanıtladı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli