Orhan Doğan ölümünün 13’üncü yıl dönümünde anıldı
Erbil (Rûdaw) - Kapatılan Demokrasi Partisi (DEP) eski Milletvekili Orhan Doğan ölümünün 13’üncü yıl dönümünde mezarı başında anıldı.
Kürt siyasetçi Orhan Doğan’ın ölümünün üzerinden 13 yıl geçti.
27 Haziran 2007’de Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde düzenlenen etkinlikte konuşma yaptığı sırada kalp krizi geçirerek kaldırıldığı hastanede 29 Haziran 2007’de hayatını kaybeden Orhan Doğan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak il ve ilçe örgütleri ile sevenleri tarafından Cizre’deki mezarı başında anıldı.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle Cizre’deki anmaya Doğan’ın ailesi, HDP Şırnak İl Eş Başkanı Sabahatin Deniz ve sınırlı sayıda kişi katıldı. HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan ise çelenk gönderdi.
Hayatı boyunca barış için mücadele eden Orhan Doğan, Türkiye’de 10 yıl cezaevinde kalmasına rağmen umudunu yitirmeden hayatını kaybettiği 29 Haziran 2007’ye kadar barışın gelmesi için çaba gösterdi.
Orhan Doğan kimdir?
Orhan Doğan 25 Temmuz 1955’te o dönem belde olan Mardin’in Dargeçit ilçesinde doğdu.
Ankara Hukuk Fakültesi’ni tamamladıktan sonra Cizre’de avukatlık yapmaya başladı.
Halkın Emek Partisi’nin (HEP), 1991 seçimlerinde Erdal İnönü liderliğindeki SHP ile seçim ittifakı yapması ile birlikte Leyla Zana, Hatip Dicle, Ahmet Türk ve Mehmet Sincar gibi isimlerin olduğu 18 HEP’li ile birlikte parlamentoya girdi. 1991 yılı Kasım ayında, yeni parlamentodaki yemin töreni sırasında yaşanan ‘Kürtçe yemin’ krizi SHP ile HEP kökenli vekiller arasında ilk sorunların yaşanmasına neden olmuştu. 1992 yılında, SHP koalisyon ortağı olarak iktidardayken yaşanan kanlı Newroz’un ardından ise HEP’li vekillerin tümü istifa ederek SHP’den ayrıldı.
HEP hakkında kapatma davası açılmasının ardından HEP’li vekillerin önemli bir bölümü yeni kurulan Demokrasi Partisi’ne (DEP) geçtiler.
SHP’den ayrıldıktan sonra Meclis’te Kürt sorunu merkezli bir muhalefet yürüten DEP’li vekiller hakkında da soruşturma açıldı. Dönemin DGM Başsavcısı Nusret Demiral, Orhan Doğan’la birlikte aynı zamanda DEP Genel Başkanı olan Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle, Leyla Zana, Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Selim Sadak ve Mahmut Alınak’ın dokunulmazlıklarının kaldırılması amacıyla TBMM’ye fezleke gönderdi. Bu isimlerin yasama dokunulmazlıkları, 2 Mart 1994 günü yapılan Meclis oturumunda kaldırıldı.
Orhan Doğan, 2 Mart 1994'te Meclis bahçesine giren polisler tarafından ensesinden tutularak yaka paça gözaltına alındı. 17 Mart 1994 tarihinde tutuklanarak Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'ne konuldu.
Doğan, Leyla Zana, Selim Sadak ve Hatip Dicle ile birlikte 10 yıl kaldığı cezaevinden AİHM’in verdiği yeniden yargılama kararı sonucu Yargıtay kararıyla 9 Haziran 2004 tarihinde tahliye edildi.
Doğan, 2007 yılında Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) desteklediği bağımsız adaylardan biri olarak Şırnak’tan aday oldu ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) “seçilmeye engel mahkumiyeti bulunduğu için aday olamayacağına” karar verdi.
Hayatı boyunca barış için mücadele etti
Hayatı boyunca birçok suikastla karşı karşıya kalan ve evi bombalanan Doğan, 90’lı yıllarda yaşanan birçok hak ihlalini dünya kamuoyuna duyurarak, yaşadığı baskılara rağmen adalet ve barış mücadelesinden bir an olsun geri adım atmadı.
Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde 27 Haziran 2007 tarihinde düzenlenen “Ehmedê Xanî Kültür Sanat ve Turizm Festivali”nin kapanış töreninde yaptığı konuşma sırasında kalp krizi geçiren Doğan, 2 gün sonra tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
Doğan, 30 Haziran 2007’de Cizre’de yoğun bir katılımla son yolculuğuna uğurlandı.
Heykeli kayyum tarafından kaldırıldı
BDP’li belediye tarafından 2011’de Cizre Dörtyol kavşağına dikilen Orhan Doğan’ın heykeli, Cizre Belediyesi’ne atanan kayyum tarafından 2017 yılında kaldırılmıştı.