Duhok İl Meclisi Başkanı Abdullah: Türk ordusu ormanlarımızı yok ediyor

29-05-2021
Rûdaw
Etiketler Duhok TSK Fehim Abdullah PKK Operasyon
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Duhok İl Meclisi Başkanı Fehim Abdullah, TSK’nın operasyon yaptığı bölgedelerde ağaçların “kiralık” bazı şirketler tarafından kesilip satıldığını söyledi. Abdullah, Bu doğaya, canlılara ve bu bölgede yaşayan insanlara karşı işlenen büyük bir suçtur” dedi.

Rûdaw Radyo yayınına konuk olan Fehim Abdullah, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) son yıllarda Zaho’dan Sidekan’a kadar Kürdistan Bölgesi sınırları boyunca PKK’ye karşı askeri operasyonlar düzenlediğini hatırlattı.

“Sınırlarımızda yaşanan şiddetli çatışma ve bombardımanları bir yana bırakalım, sadece bir havan mermisi dahi büyük ölçekte bir arazinin, ormanlık alanın, ekili bölgelerin, köy ve yerleşim yerlerinin kül olmasına yol açabiliyor” diyen Abdullah, operasyon ve çatışmalar nedeniyle hem doğa ve canlıların ve hem de bu bölgelerde yaşayan insanların tehlike altında olduğunu söyledi.

TSK’nın operasyon yaptığı bölgelerde ormanları yok ettiğini anlatan Duhok İl Meclisi Başkanı Fehim Abdullah, şu ifadeleri kullandı:

“Son bir kaç yıldır özellikle operasyon yapılan yerlerde güvenlik amacı ile ormanlar yok ediliyor. Derkar’da, Sindi ve Gulya bölgelerinde kiralık şirketlerle, tüccarlarla modern araçlar getirip ağaçları kesiyorlar.  Yine Türk ordusu ile gelen silahlı güçler ve korucular da buna ortak oluyor. PKK’liler ormanlık arazide saklanıyor diye yapılıyor bu ancak maddi çıkar elde etmek için de yapılıyor. Dolayısıyla doğaya büyük bir zarar veriliyor.”

Bölge halkının geçimini tarım ve hayvancılığa bağlı olduğunu belirten Abdullah, “Geçen yıl ve önceki yıl Zaho’ya bağlı Derkar bölgesi, bu yıl da Berwari Bala dediğimiz, Bêgova’dan Hiror’a, Kêste’ye ve Ore’ye uzanan operasyon bölgesinde halk ormanlık arazinin kesilmesinden, doğanın tahrip edilmesinden aciz. Çünkü bu durumda em büyük zararı onlar görüyor” dedi.  

Duhok İl Meclisi Başkanı Fehim Abdullah, Duhok Valiliği’nin bu konudaki şikayetlerini ilgili makamlara ilettiğini kaydetti.

Abdullah, “Operasyonlar devam ettiği için bu kıyım da devam ediyor. Bu doğaya, canlılara ve bu bölgede yaşayan insanlara karşı işlenen büyük bir suçtur” diye konuştu.  

Hirori: Kürdistan Bölgesi’nde kesilen ağaçlar Türkiye’ye götürülüyor

Dün de Rûdaw’a konuşan Kürdistan Parlamentosu Milletvekili Rêving Hırori, TSK unsurları ile birlikte hareket eden bazı "çetelerin" şirketlerle anlaşarak ağaçları kestiğini ve sınırın diğer tarafına götürdüğünü söylemişti.

Hırori, “Türk askeri Güney Kürdistan sınırları içerisinde konuşlandığı yerlerde kale gibi cepheler yapıyor. Türk askerleriyle birlikte bölgeye gelen çeteler ağaç keserek hırsızlık yapıyor.  Sınırda ‘Nizare Tayê’ denilen bölgede yoğun bir orman vardı. Sabahtan akşama kadar gezseydiniz ağaçların yoğunluğundan güneşi göremezdiniz. O bölgede ağaçlar tamamen kesilmiş. Geverok-Zaho bölgesinde Türk askerinin geldiği yerlerde de ağaçlar tamamen kesilmiş” dedi.

TSK 23 Nisan'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde yer alan Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da PKK’ye karşı “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla kara ve hava harekatı başlatmıştı.

Çatışmaların yoğunlaştığı Metina bölgesinde Keste köyü, Qumriye boğazı, Müslüman Çelkê köyü ile Hristiyan Çelkê köyü arazileri büyük ölçüde yandı.

Ayrıca, Kêste, Hristiyan Çelkê ve Deşêş köyleri boşaldı.

Sadece Keste köyü sınırlarında bin 600 dönüm bağ, bahçe ve ormanlık alan kül oldu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli